Care sunt cele mai stresante joburi ale momentului?

Care sunt cele mai stresante joburi ale momentului?

Fiecare angajat este supus unui grad mai mic sau mai mare de stres, care depinde în mod evident și de perioadă sau de gradul de încărcare cu responsabilități. CareerCast a calculat folosindu-se de metodologia Jobs Rated care sunt cele mai stresante locuri de muncă la nivelul anului 2016. Iată care au fost rezultatele:

În primul rând, cele mai stresante joburi au o trăsătură comună – stresul este de fapt o componentă normală a jobului, dar perioadele extrem de tensionate sunt foarte imprevizibile. De aceea nu este deloc surprinzător că primele poziții din clasament sunt ocupate de locuri de muncă precum pompier, polițist, pilot sau soldat, dar care sunt joburile uzuale care ne pun în pericol?

În cadrul metodologiei Jobs Rated sunt luați în calcul mai mulți factori: nevoia de deplasare, deadline-uri, lucratul în public, competitivitatea, oboseala fizică, condiții de mediu, riscuri majore, dependența vieților altora de propria persoană, interacțiunea constantă cu oamenii și potențialul de creștere al volumului de muncă.

Primele poziții în clasament, după joburi ca soldați, forțele de ordine și pompieri aparțin coordonatorilor de evenimente și celor care lucrează în PR. În cazul angajaților în domeniul relațiilor publice stresul este generat de presiunea unei activități care se vede cu ochiul liber la orice moment, la care se adaugă stresul cauzat de interacțiunea cu alți profesioniști din domenii conexe care nu este întotdeauna facilă. ”Câteodată jurnaliștii reacționează foarte agresiv pentru că i-ai deranjat sau dacă nu le oferi un subiect de care sunt interesați. Ai nevoie de o piele foarte groasă să închizi telefonul și să suni din nou,” spune un senior PR citat de CareerCast.

Cererile clienților contribuie și ele la nivelul ridicat de stres de la locul de muncă, iar agenții de PR și coordonatorii de evenimente se confruntă cu o sumedenie de probleme și task-uri în intervale de timp foarte restrânse. De asemenea, în cazul primilor, ei sunt și cei scoși în bătaia puștii atunci când un client are o criză de imagine, iar rolul lui este să medieze întreaga problemă.

“O mare provocare în PR este să faci clientul să înțeleagă povestea din perspectiva publicului său. De multe ori, oamenii sunt atât de implicați în businessurile lor încât nu mai văd deloc lucrurile în ansamblu sau cum ar putea fi ele judecate de cei care nu sunt legați de companie,” spune un alt specialist în PR.

Imediat după aceștia, pe lista celor mai stresante joburi apar moderatorii de emisiuni, oamenii de radio, top managerii, reporterii și, poate surprinzător, topul se încheie cu taximetriștii.

1. Personal militar

2. Pompier

3. Pilot

4. Polițist

5. Event Coordinator

6. PR Executive

7. Corporate Executive (Senior)

8. Prezentator radio

9. Reporter

10. Taximetrist

  •  
  •  
  •  
  •  
  •