Agile Coaching, un alt tip de management al productivității

Agile Coaching, un alt tip de management al productivitatii

Când și de ce o companie are nevoie de un Agile Coach?

Cristina: Un Agile Coach poate juca mai multe roluri: agent de schimbare, mentor, antrenor, consultant, formator și facilitator. Și poate interveni obiectiv, având capacitatea de a scoate la suprafață disfuncțiile echipei și a ghida către o interacțiune conform filozofiei Agile.

Vorbind despre contextul general, majoritatea organizațiilor au apelat la ideea de certificări sau training-uri, pentru a-și instrui angajații privind această metodologie, ceea ce este un pas foarte important și necesar. La final, așteptarea este ca echipele să adopte metodologii de dezvoltare agile, după încheierea formării. Această abordare a funcționat pentru multe organizații, în timp ce unii dintre ei încă se luptă în procesul de gestionare a schimbărilor.

Un Agile Coach asigură o continuitate a cursului și sprijină adoptarea unei mentalități și metode de lucru agile la nivel organizațional.

Sunt companii care își doresc să inoveze sau să implementeze diferite inițiative interne. Prezența unui Agile Coach este benefică într-un astfel de context, deoarece contribuie cu o expertiză obiectivă și facilitează procesul de implementare.

Există cazuri mai puțin fericite, în care apar conflicte în interiorul echipei sau divergențe de opinie și înțelegere. Iar intervenția unui Agile Coach duce la o soluționare eficientă, deoarece există focus și obiectivitate în tratarea problemelor.

Cât durează procesul de învățare și de aplicare a modelului Agile?

Eduard: Din experiența noastră, perioada de integrare a informațiilor și aplicarea unui nou mod de lucru Agile variază între 6 și 12 luni. Durata se poate scurta, însă depinde de dimensiunea echipei, angajamentul fiecărui membru din echipă și asumarea managementului a noului model de lucru.

Referitor la învățare continuă, feedback-ul este un element foarte important și este util să fie conștientizat lunar sau trimestrial. Este un element de optimizare a practicilor de lucru, de control al impactului în echipă și generează acțiuni de îmbunătățire continuă în cadrul echipei.

Există o perioadă anume în evoluția unei companii când se recomandă să se apeleze la un Agile Coaching?

Eduard: Noi observăm că o companie e mai dispusă să apeleze la un Agile Coach sau atunci când își propune obiective de creștere, de reorganizare, de dezvoltare al unui nou produs sau de îmbunatățire a proceselor. De obicei, inițiativele există deja intern și își doresc sprijin obiectiv din partea unor consultanți externi care să le aducă noi perspective, idei, soluții, cunoștințe pentru provocările cu care se confruntă.

În concluzie, nu există o perioadă anume, ci mai degrabă depinde de nevoile și obiectivele organizației.

Agile presupune schimbarea unor mentalități. În acest context, vorbim despre anumite categorii de angajați sau participă întreaga organizație pentru a se alinia la aceste noi principii?

Cristina: Dacă ne raportăm la o transformare organizațională, aceasta are un caracter de complexitate mare. Transparența și comunicarea într-un astfel de context este esențială, iar primul pas în promovarea la nivel de organizație este conștientizarea „de ce”-ului, cu sprijinul managementului și echipelor de leardership.

De exemplu, o companie care dezvoltă o platformă de eCommerce vrea să implementeze Scrum ca metodă de practică în echipa de IT. Echipa de marketing va beneficia de predictibilitate pe noile funcționalități care vor fi livrate. Sau vor putea măsura capacitatea platformei de a susține un anumit număr de utilizatori în raport cu campaniile de marketing desfășurate. Iar pentru asta este nevoie de un workshop pentru înțelegerea metodologiei Scrum și retrospective inter-departamentale, chiar dacă echipa marketing are punctual procese de lucru diferite față de cei din IT.

Noi propunem, de regulă, implementarea la nivel de echipă sau departamente, ulterior extins și iterat modelul la următoarea echipă. În general, tindem către a integra viziunea în echipe și a descoperi împreună cu beneficiarii un model de organizare productiv. În felul acesta, crește nivelul de responsabilitate, autonomie și scade nivelul de rezistență la nou.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •