Cine-a zis că IT-iștii nu se pricep la flori și nu le iubesc sau înțeleg?

Costin Speciac a lansat, de curand Serendipity - un business dedicat aranjamentelor florale

În luna mai, luna lui Florar, cum i se mai spune, nu puteam avea un interviu mai potrivit decât unul despre flori. Așa încât, am căutat un antreprenor, lansat de curând pe piața design-ului floral, cu care să stăm de vorbă. Se numește Costin Speciac (vom căuta și ceva informații despre acest nume de familie “special”) și a lansat, de curând Serendipity – un business dedicat aranjamentelor florale, împreună cu o bună prietenă, Andrada Margaș.

În primul rând, vă rog să ne spuneți care este originea, de unde se trage acest nume de familie – “Speciac”?

Am avut și eu curiozitatea, în trecut, să aflu ce alte persoane mai au acest nume, însă căutările mele au avut ca rezultat o listă cuprinzându-i doar pe cei pe care îi cunosc deja. Numele “Speciac” este, fără îndoială, foarte rar. Originile numelui sunt basarabene, bunicul meu fiind de acolo, însă el a ajuns în Muntenia înaintea Celui de-al Doilea Război Mondial. Eu și tatăl meu ne-am născut în județul Buzău.

De câte ori vi s-a întâmplat în viață să vi se spună “Special”, în loc de “Speciac”? Cum v-ați simțit?

De nenumărate ori. Întâmpin întotdeauna dificultăți atunci când persoana în fața căreia mă prezint trebuie să îmi rețină numele. Îmi dau seama că nu e simplu pentru ceilalți, astfel că, mai degrabă am ajuns să fiu surprins când întâlnesc pe cineva care nu îmi cere să repet. Însă, pentru a fi înțeles mai ușor, de multe ori eu sunt cel care apelez la explicația “Special, dar cu c în loc de l, la sfârșit. Și nu, nu este nume de scenă, așa mă numesc eu”.

Ați făcut Politehnica, ați lucrat timp de doisprezece ani ca IT-ist în software, dintre care zece ani și jumătate în cadrul aceleiași companii – IXIA. A fost prea mult? Cum s-a produs declicul, cum ați ajuns să renunțați la statutul de angajat pentru cel de antreprenor, la software pentru flori?

Am fost atras încă din anii facultății de antreprenoriat, însă abia acum contextul familial îmi permite asumarea riscurilor unui business propriu. Aud sau cunosc mulți antreprenori care au renunțat la munca în corporație din cauză că erau nemulțumiți de șefi sau de mediul de lucru. Cazul meu este, însă, unul diferit. Cei peste zece ani petrecuți la Ixia au fost deosebit de frumoși și au avut un rol extrem de important în dezvoltarea mea. Mai mult de atât, mă bazez pe cunoștințele dobândite de-a lungul acestei perioade, în business-ul meu.

Sunt de părere că o idee de afaceri este mai importantă decât domeniul de activitate, iar ideea “un buchet pe zi” m-a făcut să accept provocarea de a intra în business-ul cu flori. IT-ul a fost și va rămâne întotdeauna printre pasiunile mele și, dacă voi avea o idee în care să cred, nu voi ezita să pornesc un proiect în IT.

Citește și: 8 antreprenori își împărtășesc primele idei de afaceri


 • Lelia Stera

  Am citit si consider
  interesant interviul prezentat cu antreprenorul de la Serendipity. Cunosc si apreciez
  foarte mult caracterul de unicitate si naturalete al creatiilor florale de la
  acest atelier
  de design floral. Apreciez totodata si serviciile online facute cu
  promptitudine.. Admir zi de zi prin intermediul site-ului (www.unbuchetpezi.ro) creatiile floarale prezentate, „inedit si lejer”,
  superbele buchete create dupa conceptul „un buchet pe zi” aratat de antreprenor
  si recomand Serendipity drept o firma de creatii florale online de exceptie.
  Urez celor doi parteneri de la Serendipity – Costin si Andrada – sa aiba zi de
  zi cat mai multi clienti care iubesc florile si care doresc sa le ofere o
  bucurie celor dragi !

 • Lelia Stera

  Am citit si consider interesant interviul prezentat cu antreprenorul de la Serendipity. Cunosc si apreciez
  foarte mult caracterul de unicitate si naturalete al creatiilor florale de la acest atelier
  de design floral. Apreciez totodata si serviciile online facute cu
  promptitudine.. Admir zi de zi prin intermediul site-ului (www.unbuchetpezi.ro)
  creatiile floarale prezentate, „inedit si lejer”, superbele buchete create dupa conceptul
  „un buchet pe zi” aratat de antreprenor si recomand Serendipity drept o firma
  de creatii florale online de exceptie. Urez celor doi parteneri de la
  Serendipity – Costin si Andrada – sa aiba zi de zi cat mai multi clienti care
  iubesc florile si care doresc sa le ofere o bucurie celor dragi !

 • Lelia Stera

  Am citit si consider interesant interviul prezentat cu antreprenorul de la Serendipity. Cunosc si apreciez foarte mult caracterul de unicitate si naturalete al creatiilor florale de la acest atelier de design floral. Apreciez totodata si serviciile online facute cu promptitudine.. Admir zi de zi prin intermediul site-ului (www.unbuchetpezi.ro) creatiile floarale prezentate, „inedit si lejer”, superbele buchete create dupa conceptul „un buchet pe zi” aratat de antreprenor si recomand Serendipity drept o firma de creatii florale online de exceptie. Urez celor doi parteneri de la Serendipity – Costin si Andrada – sa aiba zi de zi cat mai multi clienti care iubesc florile si care doresc sa le ofere o bucurie celor dragi