Volker Reiter – un organizator neamț al unui Festival Intercultural de succes. Interviu exclusiv

Volker Reiter - un organizator neamț al unui Festival Intercultural de succes. Interviu exclusiv

În perioada 29 august – 1 septembrie, Sighișoara a găzduit Festivalului Intercultural – ProEtnica 2013, un eveniment organizat de Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret în colaborare cu Universitatea Babeş Bolyai.

Volker ReiterCea de-a  11-a ediţie a ProEtnica 2013 a inclus în programul său mese rotunde, dar și spectacole de dans și concerte susținute de 20 de comunităţi etnice participante.

Cu ocazia evenimentului, am stat de vorbă cu directorul executiv al Centrului  Educaţional Interetnic pentru Tineret, Volker Reiter, despre ce presupune organizarea unui festival precum ProEtnica, dar și despre obstacolele întâlnite de-a lungul celor 11 ediții.

Manager Express:  Cât de dificil este pentru dumneavoastră organizarea unui festival ca ProEtnica?

Volker Reiter : Festivalul a avut o pauză de doi ani de zile. Și anul acesta a durat ceva până când am avut siguranța că-l vom putea organiza. Abia în luna aprilie am avut confirmarea. Prin urmare, timpul a fost destul de scurt, dar pentru că este cea de-a 11-a ediție, aveam deja metodologia și instrumentele de organizare. Practic, am fost doi oameni care ne-am ocupat de organizare și nu am făcut ore suplimentare.

MeX: De ce a existat o pauză de doi ani?

V.R.: Festivalul a fost un proiect european câștigat în cadrul POR (Program Operațional Regional). În februarie 2010, am primit răspunsul că este acceptat și ne-am apucat să-l facem.  Dar abia în noiembrie  am semnat contractul. Am pierdut 2010. Prefinanțarea a venit în august 2011, așa că am pierdut și 2011. Am solicitat rezilierea contractului de finanțare și am făcut totul cu sponsori, ca de obicei.

MeX: Vă bazați în general pe sponsorizări europene?

V.R.: Nu ne mai bazăm pe astfel de sponsorizări. Noi avem ca parteneri foarte buni Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relații Interetnice, Ambasada Germaniei și autoritățile locale.

MeX: Finanțarea este, prin urmare, unul dintre obstacolele pe care le întâlniți în organizarea Festivalului. Mai există și alte piedici?

V.R.: Problema ar fi aceea că suntem legați de bugetele anuale care se aprobă foarte greu, și din partea Ministerului, și din partea autoriăților. Niciodată nu știi, chiar și atunci când se aprobă, dacă se aprobă cât ai cerut. Este un risc al organizării.

Spre exemplu, pentru că un ultim răspuns a venit abia în urmă cu șase săptămâni și dat fiind faptul că am făcut pauză doi ani, am pierdut puțin și din încrederea sponsorilor pe care a trebuit să o recâștigăm.

MeX: La ce strategii de promovare a evenimentului apelați?

V.R.: Promovarea o facem prin parteneri media, prin Facebook. La fel de receptivi la proiectul nostru au fost și mediile de stat cum sunt: TVR, Radio România, dar și alți jurnaliști interesați.

MeX: Cu ce dificultăți vă confruntați din postura de director executiv al Centrului Educaţional Interetnic pentru Tineret?

V.R.: Ca și în proiectul POR, am avut probleme și cu un proiect POSDRU de formare profesională pentru tineri dezavantajați social (formăm tineri dezavantajați în diferite meserii, în domeniul turistic). Problema este că autoritățile de management nu sunt credibile. Punct.

MeX: Cum a pornit ideea Festivalului?

V.R.: În 2000, am ajuns aici (în Sighișoara) în calitate de asistent cultural al Forumului Democrat al Germanilor din Sighișoara. Institutul care m-a angajat, Institutul pentru Relații Externe, primește fonduri de la Ministerul de Externe al Germaniei. EI căuta atunci proiecte și, cum eu eram deja aici, mi-a venit ideea de a înființa un Centru Educațional. Astfel , cu sprijinul ambasadei, s-a înființat acest centru cu asociație, hostel.

Iar ideea de festival s-a născut la un interviu de angajare unde a fost o întrebare de probă, „ce ați face dacă ar trebui să organizați un Festival Interetnic?” . Din răspunsuri a apărut ideea de a implementa proiectul.

MeX: Care ar fi scopul principal al Festivalului?

V.R.: Ideea de bază este promovarea dialogului și a interacțiunii interculturale pentru a păstra pacea socială în societate. Deci, este un proiect de educație socială, dar și un proiect civic, la un nivel mai subtil.

MeX: Ce include tot proiectul – asociația, hostelul?

V.R.: Aceasta este doar o altă latură a activității asociației noastre. Poate ați auzit de Asociația Youth Hostel – un lanț internațional de locuri de cazare, sub formă de tabără, unde se desfășoară activități educaționale. Pe 5 septembrie, o să vină secretarul general al asociației Youth Hostel din Germania și președintele ei. În Germania, Asociația are trei milioane de membrii.

Importante sunt cele trei laturi: Asociația Youth Hostel, Centrul de Formare și Integrare Profesională Curcubeu și Festivalul.  Poate în câțiva ani vom avea și alte proiecte.

MeX: Cum adunați fiecare moment artistic pentru ProEtnica?

V.R.: Fiecare minoritate are sediul ei. Noi luăm legătura cu sediile centrale, ele deleagă formațiile.  Grupurile își plătesc drumul, noi asigurăm le cazarea și masa. Este o colaborare de 11 ani. La început au fost probleme, dar prin Festival, comunicarea a devenit funcțională.

Mai departe, introducem totul într-o bază de date, scoatem rapoartele, rezolvăm problemele care apar pe parcurs, dăm interviuri.

MeX: Cum descrieți ediția de anul acesta a Festivalului?

V.R.: Nu vreau să o evaluez. Vreau să simtă fiecare în sufletul lui mesajul Festivalului și aștept chiar eu un feedback de la dvs. despre asta…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •