Musk vs Zuckerberg: pe cine pariați?

Musk vs Zuckerberg: managementul inovatiei

Ce stil de management au? Cum se raportează la oamenii din echipă?

Elon Musk

Într-un interviu acordat publicației Glassdor și citat de către cnbc.com, Elon Musk prezenta trei reguli pe care trebuie să le urmeze un lider: trebuie să angajezi pe cineva care este mai bun decât tine, să nu mergi în direcția fluxului și să te concentrezi, mai întâi, pe fundație. Înainte de a intra în detalii, asigură-te că înțelegi principiile fundamentale ale proiectelor pe care încerci să le realizezi.

Youtube/ ImagE Native

„Vrem ca liderii noștri să găsească modalități prin care să motiveze și să-și inspire oamenii, să reducă „zgomotul” în munca lor și să-i ajute să elimine factorii potențiali de blocaj”.

„Dacă ești un manager sau conducător la orice nivel, la SpaceX, noi insistăm pe faptul că echipa ta nu este acolo pentru a te servi pe tine. Tu ești acolo pentru a-ți servi echipa și pentru a o ajuta să dea tot ce poate mai mult pentru companie”.

„Acest lucru este valabil mai ales pentru mine.”

„Oamenii se așteaptă ca liderii să lucreze mai mult decât cei care le raportează lor. De aceea, liderii trebuie, întotdeauna, trebuie să se asigure că nevoile oamenilor sunt luate în considerare înaintea alor lor: să conducă prin puterea exemplului.”

Ultima, dar probabil cea mai importană trăsătură a lui Elon Musk este atitudinea față de eșec. De fapt, el nu concepe ideea de eșec. În timp ce toți ceilalți din jurul lui sunt dispuși să renunțe, el nu vrea să accepte un eșec și să renunțe. Această calitate îl ajută să pornească proiectele, unul după altul, să-și învingă temerile, să-și asume riscuri mari, să parieze pe ideile sale cu sume uriașe și, cel mai important, să creadă cu adevărat în ceva ce ar putea schimba lumea. Acest lucru îi inspiră pe alții să lucreze pentru el și să dea tot ce este mai bun în ei. Munca a o mulțime de oameni aduce rezultate și mărește șansa de a câștiga. Viziunile sale asupra inovației îi inspiră și pe alții să lucreze pentru el și să dea tot ce au mai bun.

Mark Zuckerberk

Spre deosebire de Musk, despre care se spune că ar lucra 100 de ore pe săptămână, Zuckerberg afirmă că nu petrece mai mult de 50-60 de ore pe săptămână, la birou. Totuși, el își petrece mult timp gândindu-se la „cum să conecteze lumea și să ajute mai mult comunitatea”. Iar acesta poate fi un principiu eficient. Studiile arată că orele prea lungi de muncă scad productivitatea.

Tricourile și puloverele într-o singură culoare au devenit o emblemă a fondatorilor unor companii de top la nivel mondial. Printre aceștia, se află și Zuckerberg. Dacă vă mai întrebați de ce este văzut, aproape mereu, în același tricou gri, există o explicație obiectivă. El consideră că prea multe decizii mici, pe parcursul zilei, pot să reducă din energie.

„Vreau să îmi eliberez viața, astfel încât să iau cât mai puține decizii, altele decât cele care au legătură cu modurile prin care pot să servesc cel mai bine această comunitate”, a spus el.

Spre deosebire de imaginea șefului tipic, Zuckerberg vrea ca angajații să-l corecteze. Poate sună aspru, dar această regulă face parte din cultura Facebook. Deși recunoaște că uneori poate fi un moment jenant ca lucrurile să se întâmple în public, el preferă ca lucrurile să se desfășoare în mod deschis.


Youtube/ Uni Common Knowledge 3

Noi v-am prezentat toate aceste informatii, succint. Și vă cerem o opinie: cine credeți că are stofă mai bună de manager, dintre cei doi? Cum apreciați viziunile acestor antreprenori mondiali și misiunile pe care și le-au propus?

Revenim.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •