Peste 60 de modificări legislative pe an afectează activitatea marilor companii din România

Legislatie pentru business

Peste 60 de modificări legislative în fiecare an pot conduce marile companii din România la nerespectarea legii. Denkstatt România, filiala locală a companiei austriece Denkstatt GmbH, trage un semnal de alarmă mediului de business autohton asupra riscului la care sunt supuse companiile din cauza numeroaselor modificări legislative. Specialiștii austrieci inițiază o amplă campanie de informare cu privire la riscurile la care se supun firmele din cauza frecvenței modificărilor legislative.

Toate companiile active în România ajung să interacționeze cu cel puțin unul din domeniile mediului, energiei, sănătății și securității în muncă, siguranței produselor alimentare. Aceste domenii implică peste 60 de modificări legislative în cursul unui an. Practic, pentru o companie prezentă în România este aproape imposibil să fie la curent cu toate aceste modificări și să respecte legea, riscând în orice moment neconformări legale. Un risc ridicat ce poate determina amenzi sau chiar sancțiuni mai grave, precum întreruperea activității, prezintă firmele care exportă produse. Acestea au o nevoie implicită de abordare integrată a controlului și monitorizării conformării legale la nivel de amplasamente direct productive.

Acționăm pe două fronturi, pe de-o parte organizăm evenimente tematice prin care le explicăm companiilor care sunt riscurile la care se supun. După un proiect pilot la Timișoara, urmează să ne adresăm mediului antreprenorial și corporațiilor din București. Pe de altă parte investim în tehnologie și lansăm primul soft din România care monitorizează modificările legislative. Ne propunem să simplificăm mult viața managerilor, să diminuăm riscul de amenzi pentru eventuale neîndepliniri din cauza unor neglijențe. Din punctul nostru de vedere, focusul companiilor trebuie să fie performanța în buisness”, precizează Gabriela Fistis , director general Denkstatt România.

Softul Think!Legal este conceput de experți internaționali în sisteme de management și are rolul de a reduce riscul în ceea ce privește neîndeplinirea obligațiilor legale aplicabile unei companii în domeniul operațional. Acesta a fost deja lansat în alte țări din regiune, precum Austria, Ungaria și Slovacia.

Aplicația are o serie de funcții esențiale ce includ: monitorizarea modificărilor legislative, actualizarea bazei de date legislative;  selecția și filtrarea obligațiilor impactante pentru fiecare companie în parte; evaluarea gradului de conformitate cu obligațiile legale, respectiv controlul și managementul riscului. Think!LegaL dă acces în timp real la toate modificările legislative apărute în domeniul mediului, securității muncii și energiei. În plus, softul se pliază pe cerințelor standardelor de calitate ISO 9001, ISO 14001, ISO 18001 si ISO 50001.

Citeşte şi Regulatory Radar, instrument de monitorizare a proiectelor de lege

  •  
  •  
  •  
  •  
  •