KPMG: Lumea viitorului în 2030 – Nouă megatendințe globale

Studiu KPMG: Piata de M&A in Romania continua cresterea si in 2020

Potrivit raportului întocmit de KPMG International, Future State 2030, guvernele trebuie să își schimbe, uneori drastic, modul în care planifică, gândesc și acționează, dacă doresc să fie pregătite pentru megatendintele globale care exercită o presiune imensa asupra resurselor și capacității economiei mondiale.

global economies

Raportul intitulat Future State 2030, elaborat în colaborare cu The Mowat Centre – the School of Public Policy and Governance din cadrul Universității din Toronto, examinează nouă megatendințe cu care se confruntă guvernele din întreaga lume, și analizează politicile și acțiunile strategice care ar trebui adoptate de autorități încă de pe acum pentru a asigura un viitor stabil.

Megatendintele reprezintă câteva dintre cele mai critice provocări la nivel mondial, printre care:

–       Insuficiența resurselor, în condițiile în care pentru a răspunde cererii din anul 2030, va fi necesară o creștere globală de alimente și apă de 50% și respectiv 40%;

–       Afluxul crescut de tineri care intră pe piața muncii în economiile în curs de dezvoltare alături de presiunea crescută exercitată în majoritatea țărilor dezvoltate de populațiile aflate în proces de îmbătrânire rapidă;

–       Dezvoltarea unei clase de mijloc cu un nivel crescut de relaționare și cunoștințe în tehnologia avansata, cu cereri mai mari din partea guvernelor confruntate cu o datorie publică în creștere;

–       Interconectarea și interdependența crescută a economiilor din întreaga lume.

 

“Guvernele s-au concentrat asupra obiectivelor pe termen scurt datorită unei multitudini de factori, inclusiv datorită crizei financiare și urmărilor acesteia, ceea ce este de înțeles”, a spus Nick Chism, Global Head of Government & Infrastructure, KPMG International. “Acum am atins insa un moment critic în care guvernele trebuie să adopte o viziune pe termen mai lung asupra provocărilor sociale și de mediu tot mai presante. În lipsa unor schimbări majore, impactul acestor nouă megatendinte va depăși cu mult capacitatea guvernelor de a răspunde nevoilor și cererilor părților interesate în următorii 10-20 de ani.”

Pentru a aplica programe eficiente într-un mediu de operare în rapidă schimbare, guvernele vor trebui să își analizeze în mod pragmatic și realist propriile capacități și procese, să își evalueze riscurile, managementul schimbării și angajamentul părților interesate, să devină mai receptive la evoluțiile internaționale, toate acestea însoțite de o planificare pe un orizont de timp mult mai lung.”

 

“Guvernul se confruntă cu o provocare uriașă: să continue urgent aplicarea unor programe strategice substanțiale într-un mediu de operare caracterizat de măsuri fiscale severe, cereri ferme și vigilență sporită din partea cetățenilor, cu un nivel crescut de angajament și relaționare”, spune Daniela Nemoianu, Executive Partner KPMG Romania. “Până în 2030, presiunea creșterii globale a populației la care se adaugă un consum crescut al unei clase mijlocii tot mai numeroase, si schimbările climatice vor exercita o presiune enormă asupra resurselor. Acesta este, posibil, megatrendul cu cele mai devastatoare efecte, iar Romania trebuie sa devina constienta despre implicatiile unei pozitionari competitive, protective si sustenabile”, a adăugat Nemoianu.

Șerban Toader, Senior Partner KPMG Romania, spune: “Acum este momentul să încurajăm oamenii de afaceri din România să fie întreprinzători. Guvernul si antreprenorii trebuie să privească spre viitor, să inoveze și să își urmărească obiectivele de creștere. Noi le oferim liderilor în afaceri încrederea necesară să meargă mai departe, într-un mediu economic încă dificil, iar acest studiu zugrăvește imaginea clară a provocărilor viitoare. Guvernul și antreprenorii din Romănia pot alege să păstreze direcția actuală și să depună eforturi pentru serviciile de bază sau se pot adapta și își pot ajusta operațiunile pentru a se integra în noua realitate a pieței, rezultată din cele nouă megatendințe.”

 

Raportul Future State 2030 este disponibil kpmg.com/futurestate.

Despre studiu

 

KPMG International a solicitat The Mowat Centre at the School of Public Policy and Governance, University of Toronto, să realizeze în mod independent studiul „Future State 2030”, care identifică megatendințele ce vor avea un impact semnificativ asupra guvernelor din întreaga lume până în anul 2030. Pentru a identifica și a defini aceste tendințe și impactul acestora, The Mowat Centre a folosit o diversitate de surse academice și internaționale recunoscute, susținute de o serie de interviuri cu experți din diferite regiuni și sectoare din lume. Pentru a răspunde acestor tendințe, KPMG a analizat implicațiile acestora și a formulat recomandări specifice guvernelor.

Despre KPMG

KPMG este rețeaua globală de firme de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanță fiscală și în domeniul afacerilor. Ne desfășurăm activitatea în 156 de țări și avem 152.000 de angajați în firmele membre din întreaga lume. Societățile independente membre ale rețelei KPMG sunt afiliate la KPMG International Cooperative (‘KPMG International’), o entitate elvețiană. Fiecare societate KPMG este din punct de vedere legal o entitate separată și distinctă și se descrie ca atare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •