STUDIU. Departamentele Financiar și IT comunică mai intens. Care este motivul

Relaţia dintre executivii financiari şi cei din IT devine tot mai strânsă, pe măsură ce directorii financiari sunt tot mai mult implicați în activităţile privind IT-ul. Totodată, nevoia extragerii de date cu mai multă relevanță şi de capabilităţi îmbunătăţite de analiză a datelor consolidează această colaborare.

Directorii financiari sunt tot mai implicaţi în gestionarea problemelor de securitate cibernetică, în stabilirea strategiilor şi proceselor de management al informațiilor, în tranziţia către digitalizarea IT-ului şi crearea unei organizaţii cu grad ridicat de utilizare a analiticelor de date, se arată în noul studiu global EY, ”Partnering for performance”.

Cu toate astea, executivilor financiari le lipseşte înţelegerea aspectelor legate de IT, iar opinia lor preponderentă de a considera IT-ul ca pe un centru de cost, în loc de un activ al organizaţiei reprezintă o provocare importantă a acestei relaţii de colaborare.

Citește și: Managerul de comunicare de la Bosch, Eleni Scheffäl, și-a deschis propriul business

Pe de altă parte, pentru directorii financiari continuă provocarea de a echilibra responsabilitatea lor privind disciplina financiară cu ambiţiile tot mai mari de natură strategică, cum ar fi stabilirea agendei schimbării.

„În economia digitală de azi, gradul de sănătate financiară a unei organizații depinde de buna colaborare dintre CFO (Chief Financial Officer) şi CIO (Chief Information Officer). Pentru a avea succes, organizaţiile trebuie să ia decizii curajoase şi să investească strategic în tehnologie, gestionând în acelaşi timp potențiale riscuri severe, cum ar fi amenințările asupra securităţii cibernetice şi a confidenţialităţii datelor. Această convergenţă de natură critică dintre tehnologie, strategia de investiţii şi risc a strâns relaţia dintre CFO şi CIO”, a susținut Carmen Adamescu, Director Executiv EY România.

Securitatea cibernetică este principala prioritate

Două treimi din directorii financiari chestionaţi (66%) declară că gestionarea problemelor legate de securitatea datelor reprezintă o prioritate mare sau foarte mare. Ei conştientizează creşterea gradului de sofisticare a atacurilor şi în multe cazuri organizaţiile din care fac parte au căzut victime unor astfel de atacuri.

Citește și: Ce legătură este între un trib și strategia de comunicare a unei companii?

Studiul EY arată, de asemenea, că deși sunt conştienţi de dimensiunea ameninţării, cei mai mulţi CFO simt că lipsa lor de înţelegere a aspectelor legate de IT îi împiedică să îşi dea seama cum ar trebui să arate o capacitate matură de asigurare a securităţii, astfel încât să poată investi în iniţiativele corecte.

De fapt, această lipsă de înţelegere a fost identificată ca principal obstacol în calea unei relaţii profesionale mai strânse dintre CFO şi CIO, cu 44% din directorii financiari menționînd-o ca pe una dintre cele mai importante trei bariere. Tendinţa directorilor IT de a discuta aspecte de securitate cibernetică în jargon tehnic în loc de limbaj comercial, poate contribui la blocarea deciziilor şi acţiunilor rapide.

Cu toate acestea, nevoia unui management eficient al problemelor legate de securitate cibernetică le impune organizaţiilor să trateze această problemă ca una de natura gestionării riscurilor,mai degrabă decât ca pe una strict legată de IT. Incidentele sunt inevitabile iar prevenirea tuturor atacurilor sau protejarea tuturor activelor companiei este imposibilă.

De aceea, un CFO ar trebui să inițieze discuţiile la nivel de consiliu de conducere în vederea clasificării activelor critice pentru companie și identificarea celor care trebuie protejate cu prioritate. În acelaşi timp, directorul IT ar trebui să preia iniţiativa în elaborarea unui plan de protejare a acestor active.

Citește și: 5 greșeli de comunicare pe care le comit specialiștii în marketing

„Pregătirea măsurilor de securitate cibernetică presupune înţelegerea a ceea ce trebuie protejat în cadrul afacerii. O parte dintre directorii financiari încearcă să înţeleagă detaliile tehnice, când n-ar trebui să fie preocupaţi de aşa ceva. De asemenea, directorii financiari ar trebui să se asigure că întreaga organizaţie dispune de un plan testat de asigurare a capacităţii de reacție a companiei la atacurile inevitabile”, a spus Adrian Bunea, Director Executiv FAAS, EY România.

Instrumentele IT de analiză a datelor facilitează colaborarea

Directorii financiari recunosc necesitatea utilizării unor instrumente îmbunătățite de analiză a datelor şi a capabilităţilor de gestionare a acestora în procesul de decizie strategică şi financiară. De asemenea, această nevoie reprezintă principalul motiv pentru care directorii financiari spun că au strâns relaţia de colaborare cu directorii IT din organizaţie.

Cu toate astea, deocamdată rolul pe care îl joacă directorii financiari este relativ limitat, deoarece doar 53% dintre ei spun că îşi aduc o contribuţie semnificativă la deciziile legate de locurile unde astfel de instrumente IT pot aduce cea mai mare valoare adăugată organizaţiei.

Citește și: Care este rostul empatiei în comunicarea de grup?

„Apare aici o oportunitate imensă ca directorii financiari să devină campionii promovării agendei legate de instrumentele de analiză a datelor – nu numai în cadrul departamentului financiar, ci şi în cadrul întregii companii, dat fiind faptul că aceşti factori de decizie sunt implicaţi şi în alte zone ale organizaţiei”, a conchis Adrian Bunea.

Oportunitate de creştere

Studiul subliniază modul în care directorii financiari şi cei de IT pot creşte nivelul de eficienţă al colaborării lor:

  • Definirea unui limbaj comun, care să faciliteze înțelegerea aspectelor legate de IT de către liderii financiari
  • Distribuirea responsabilităţii, astfel încât să se încurajeze inovația prin utilizarea soluțiilor IT
  • Schimbarea modelului operaţional al IT-ului, de la Capex, la Opex
  • Managementul expunerilor la risc ale noilor tehnologii digitale
  • Lucrul în echipă între colegi cu acelaşi rang – în ciuda persistenţei unei ierarhii între CFO-CIO
  • Transformarea datelor în cel de-al patrulea pilon al afacerii, alături de oameni, procese şi tehnologie
  • Includerea riscurilor cibernetice în planul de management al riscurilor de la nivelul companiei.

Despre ”Partnering for Performance”

Rezultatele studiului se bazează pe sondarea unui număr de 652 directori financiari la nivel global. Sondajul a fost derulat de Longitude Research, în numele EY, alături de o serie de interviuri aprofundate pe această temă cu directori financiari, directori IT şi specialişti EY.

Citește și: Manager de proiect: companiile vor gândire la rece și voce caldă

(Foto: Ghozt Tramp/www.flickr.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •