Concediul de maternitate plătit integral: Metoda care poate duce la economisirea a miliarde de dolari

Vodafone a anunțat, pe 6 martie, că a introdus un standard unitar, minim, privind concediul de maternitate. Până la sfârşitul anului 2015, femeile care lucrează în cadrul Vodafone, indiferent de nivel, vor primi un concediu de maternitate plătit integral, de 16 săptămâni, sau mai mult, dacă legislaţia locală este mai avantajoasă.

Angajatele Vodafone vor avea şi posibilitatea de lucru cu normă întreagă de 30 de ore pe săptămâna, timp de şase luni, dacă întoarcerea se efectuează în termen de şase luni de la naşterea copilului, potrivit unui comunicat al Vodafone.

“Prea multe femei talentate decid să nu mai lucreze, pentru că au de făcut o alegere dificilă între a avea grijă de nou-născut şi a îşi păstra cariera. Nouă noastră politică globală de acordare a concediului de maternitate va sprijini anual peste 1.000 de angajate Vodafone ce lucrează în ţări care au o legislaţie deficitară sau chiar nu au legi care să reglementeze acest domeniu. Femeile reprezintă 35% din angajaţii noştri la nivel global, şi deţin 21% din posturile din echipa internaţională de management. Credem că prin introducerea noii politici globale vom reuşi să reducem acest decalaj. Sprijinind mamele care muncesc, indiferent de nivelul din organizaţie, vom genera mai multe decizii bune, o cultură mai bună şi o mai profundă înţelegere a nevoilor utilizatorilor noştri.” a spus Vittorio Colao, Vodafone Group Chief Executive.

Standardul, în România

Standardul se aplică pentru 30 de divizii în care Vodafone are operaţiuni, situate în Africa, Orientul Mijlociu, regiunea Asia-Pacific, Europa şi SUA. În România, legislaţia prevede acordarea unui număr de 126 de zile pentru concediul de maternitate, ceea ce acoperă deja beneficiile incluse în standardul unitar minim introdus de Vodafone.

“Vodafone încurajează diversitatea, iar implementarea unei politici globale privind concediul de maternitate în cadrul companiei subliniază întocmai acest aspect. Legislaţia din acest domeniu diferă de la o ţară la altă, reglementările din România fiind printre cele mai generoase din lume. Beneficiul real pentru angajatele noastre constă într-un standard unitar comun, valabil în toate ţările, accesibil tuturor colegelor din România care aleg să lucreze în alte ţări, în cadrul Vodafone”, a declarat Ana Alexe, Director, Customer Operations, Vodafone România.

În cadrul Vodafone România, femeile ocupă 47 % dintre poziţiile de management, respectiv 53% din totalul angajaţilor.

Avantaje de miliarde de dolari

Un studiu al firmei de audit KPMG, comandat de operatorul telecom, arată că mediul de afaceri din întreaga lume poate economisi 19 miliarde de dolari anual dacă urmează exemplul Vodafone.

Totodată, potrivit studiului, recrutarea și instruirea noilor angajați, care să înlocuiască femeile ce ies de pe piața forței de muncă după ce au copii, presupun costuri de  47 miliarde de dolari în fiecare an.

 

(Foto: Kārlis Dambrāns/www.flickr.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •