De ce nu vor mai exista locuri de muncă pe viață

De ce nu vor mai exista locuri de muncă pe viață

Banca Centrală Europeană a fost nevoită să reducă dobânda de politică monetară la 0.25%. În acest context experții sunt de părere că pentru a putea duce la creșterea economiei și la a reduce șomajul, este importat să se mizeze pe piețele de muncă flexibile, informează CNBC.

jobs

La începutul săptămânii, Comisia Europeană a tras un semnal de alarmă cu privire la competitivitatea și la creșterea din zona euro care sunt compromise din cauza rigidităților de pe piețele de muncă precum în Franța sau Italia.

În Europa flexibilitatea devine regulă. În Franța, Irlanda și Marea Britanie deja contractele de muncă sunt înlocuite de tot mai multe contracte temporare.

Din cele 29 de milioane de oameni care lucrează în Marea Britanie, de exemplu, opt milioane lucrează part-time, patru milioane sunt angajați proprii și 1.6 lucrează pe contracte temporare.

Pentru companii, contractele flexibile sunt extrem de avantajoase. Costurile sunt mai mici, dar se asigură, în același timp, că au angajații potriviți.

Specialiștii sunt de părere că varianta contractelor temporare este una foarte bună pentru că ele creează un echilibru între costuri și posibilitatea oamenilor de a lucra și de a-și folosi abilitățile, contribuind astfel la reducerea șomajului.

Sindicatele, de cealată parte, însă, consideră că flexibilizarea piețelor muncii ar putea face angajații mai vulnerabili. Implementarea conceptului de „flexicurity” de către Comisia Europeană (concept care încearcă să aducă o reconciliere între nevoile angajatorilor pentru o forță de muncă flexibilă cu nevoia angajaților pentru securitate) ar putea periclita posibilitatea oamenilor de avea un job pe termen lung.

Conceptul de „flexicurity” este asociat cu ideea de a fi concediat mai ușor spun sindicatele.

În acest moment, însă, încurajarea oferirii de posturi permanente este doar subiectul unor reforme, în condițiile în care unele companii din zona euro sunt nevoite în continuare să recurgă la concedieri.

 


  • sase sase

    Flexibilizarea pietei muncii este un concept exportat de americani cu ajutorul FMI pe care il controleaza.De acolo a venit moda contractelor pe durata determinata si plata salariilor saptamanal. Deasemenea si moda muncii la negru a fost importata tot de acolo. Sistemul este perimat, lucru demonstrat de criza de pe piata muncii din SUA si criza din asigurarile sociale si de sanatate.Dar perimat este si sistemul european bazat pe prea multe politici sociale care incurajeaza nemunca si refuzul cetaenilor europeni de a presta anumite munci grele sau considerate degradante. Acest fapt incurajeaza emigratia , care desi este nedorita, devine necesara pentru asanarea gunoaielor si efectuarea muncilor grele care presupun efort fizic.Cred ca trebuie un echilibru intre cele doua concepte , avand grija ca nici unul sa nu prevaleze asupra celuilalt.Trebuie tinut cont ca un obiect sau un concept oricat de flexibil ar fi nu poti sa-l fortezi este limite, pentruca invariabil se va ruoe daca procedam asa.