Patru motive pentru care luăm decizii greșite

Patru motive pentru care luăm decizii greșite

Cu toții facem greșeli. Problema nu este că le facem, ci că le repetăm prostește și nu învățăm nimic din lecțiile pe care ni le oferă viața. Multe dintre momentele sau întâmplările pe care le considerăm greșeli sunt, de fapt, decizii proaste pe care le-am luat dintr-un motiv sau altul. Partea bună este că aceste motive pot fi ”reparate”. Primul pas în acest demers este să le identificăm.

1. Nu ai adunat destulă informație

În cartea The Hiring Prophecies: Psychology behind Recruiting Successful Employees, Andrew LaCivita explică pe îndelete procesul de luare a deciziilor în cazul candidaților. O eroare mecanică pe care aceștia, dar și angajatorii, o fac rezultă din efectul ”de reflector”. Există o sumedenie de factori pe care o persoană ar trebui să îi ia în calcul, dar decizia lor se bazează doar pe informația limitată pe care o au la dispoziție și care este vizibilă pentru ei la acel moment. Astfel, luăm tot soiul de decizii despre care mai târziu spunem: Nu aș fi făcut asta dacă știam pe atunci că… Documentați-vă.

2. Nu ai luat în calcul toate opțiunile pe care le elimini, de fapt.

De fiecare dată când spui da, de fapt, spui nu multor alte opțiuni. De fiecare dată când spui da unui client și îi aloci timp, de fapt, spui nu altui client și îi oferi aceluia mai puțin din timpul tău. Când puneți în balanță variantele dintre care trebuie să alegeți, fiți siguri că, dacă respingeți unele dintre ele, nu respingeți și alte lucruri pe care vi le doriți sau de care aveți o nevoie reală.

3. Nu ai luat în calcul consecințele, la adevăratul lor nivel

Orice decizie are și consecințe. Dincolo de cele despre care am vorbit, de renunțare la variantele alternative, o decizie se referă, în special, la consecințe. Ce ar putea merge prost? Ce ar putea merge bine? Ce s-ar putea întâmpla dacă…? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care trebuie să vi le puneți înainte de a porni în galop la drum.

4. Nu ai fost limpede cu privire la motive

Tot ceea ce decizi are un impact asupra ta. Ideal, acesta este mereu unul pozitiv. Nu în sensul egoist, ci în sensul în care nu te influențează negativ. Chiar și atunci când ni se pare că suntem complet altruiști, că ajutăm și din motive personale, acelea de a ne simți mai bine cu noi înșine. Important de reținut este că nu este bine să luăm decizii doar pentru a nu îi supăra pe ceilalți sau pentru că ”așa trebuie”. Definiți-vă foarte bine motivele pentru care luați o decizie sau alta.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •