Atenție, lideri: latura voastră sensibilă vă poate face mai puternici!

de Ph.D. Dr. Geil Browning, Emergenetics International

Faptul că în mediul profesional sunt mai multe femei crește nivelul
general de empatie și flexibilitate.

Femeile reprezintă acum 50% din forța de muncă a Americii. Statistic vorbind, mai multe femei decât bărbați au studii superioare. Pentru mine, ca femeie care a pornit o afacere și a obținut un doctorat în timp ce creștea trei băieți, această schimbare este foarte mulţumitoare, dar şi puțin suprarealistă.

Dar haideți să ne uităm astăzi la efectele acestor schimbări, mai degrabă decât la schimbările în sine.

Atât bărbații, cât și femeile din poziția de lider se schimbă

Este imposibil de negat faptul că a avut loc o schimbare importantă în dinamica mediului profesional, pe măsură ce tot mai multe femei au pătruns în această arenă. O evaluare comportamentală efectuată în ultimii 30 de ani a arătat că bărbații se consideră mai flexibili și sociali, în vreme ce femeile se evaluează ca fiind mai asertive. Ar fi prea simplist să

punem aceste tendințe pe seama faptului că sunt mai multe femei care lucrează.

Așa că m-am gândit să formulez astfel: datorită faptului că sunt mai multe femei în mediul profesional și în poziții de leadership, acum există o altfel de dinamică. Există mai multă empatie, intuiție, răbdare, dorință de integrare și conciliere, altruism în mediul profesional și în pozițiile de leadership decât vreodată până acum.

Femeile au adus așa-numitele calități „feminine” în lumea afacerilor, iar acest lucru a avut un impact gradual. Bărbații au început să înțeleagă și să accepte că empatia este o componentă esențială a leadershipului eficient. Acum, descoperă potențialul relațional pe care îl posedă și primesc reacții pozitive.

În cartea ei, Lean In, Sheryl Sandberg, COO al Facebook, dă multe exemple de bărbați în poziții de top management care dau dovadă de mai multă empatie – cum ar fi atunci când Omid Kordestani, fondatorul Google, a liniștit-o pe Sheryl, aflată în toiul unei crize de plâns, cu următoarele cuvinte: „Cu toții avem momente proaste la birou, este în regulă!”. Sau atunci când Mark Zuckerberg, CEO al Facebook, i-a oferit o îmbrățișare drept răspuns la faptul că își pierduse cumpătul într-o discuție despre o provocare din business.

„Emoțiile sunt motorul tuturor, bărbați și femei deopotrivă, și influențează toate deciziile pe care le luăm. Dacă reașezăm rolul pe care îl joacă acestea și suntem dispuși să le discutăm deschis, putem deveni manageri, parteneri sau colegi mai buni”, spune Sheryl.

Nu este de mirare că tot mai mulți dintre noi consideră empatia, intuiția și comunicarea deschisă ca fiind trăsături pe care le apreciem la lideri. Deoarece funcționează!

Iată șase moduri de a fi mai empatic la birou:

Fii prezent. Ieși din birou, dă binețe, participă la evenimentele speciale.

Fii receptiv. Familiarizează-te cu politica organizației și cu dinamica sa.

Ia în calcul nevoia de colaborare și lucru în echipă. În egală măsură, fii conștient că unii angajați vor prefera să lucreze singuri.

Fii interesat. Inițiază conversații despre știrile curente, evenimente sportive sau culturale, precum și alte subiecte care nu au de-a face cu munca. Interesează-te de viața personală a subordonaților tăi.

Cere și alte păreri. Arată-ți aprecierea față de ideile și opiniile echipei tale.

Scrie note personale de mulțumire. Un mesaj simplu face minuni. „Mulțumesc pentru contribuția ta valoroasă la acest proiect. Ești o adevărată valoare pentru această echipă!”

Puțină empatie te poate duce departe și, dacă o adaugi în trusa ta de instrumente de leadership, va fi cu siguranță apreciată de echipă.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •