Festivalul „Dilema veche” în Cetatea Alba Iulia: dialog, multiculturalism, sărbătoare comunitară

Festivalul Dilema Veche in Cetatea Alba Iulia: dialog, multiculturalism, sarbatoare comunitara

Festivalul „Dilema veche” se desfășoară și în acest an la Alba Iulia cu trei zile bine chibzuite și legate într-un mozaic intelectual. Astfel, între 26 august și 28 august, a cincea ediție a Festivalului ne va pune, din nou, față în față pe „noi” cu „ceilalți” și ne va face să descoperim frumusețea lumii din care facem parte și valorile noastre comune.

Apreciat drept un festival care întrunește anumite standarde europene (și onorat cu EFFE Label) Festivalul organizat de revista Dilema veche împreună cu Primăria Municipiului Alba Iulia și Consiliul Județean Alba oferă trei zile de program divers, în care publicul își va regăsi dilemele. Ca în fiecare ediție, conferințele și dezbaterile se vor îmbina cu concerte și lecturi publice, copiii vor avea ateliere dedicate lor, iar Cetatea Alba Carolina și garda ei vor asigura un spațiu primitor pentru cei care doresc să petreacă un weekend cultural de calitate.

Conferința inaugurală va fi rostită de Mugur Isărescu, membru al Academiei Române. Câteva dezbateri vor pune în discuție probleme actuale ale lumii și ale Europei, începând cu migrația și consecințele ei. Una dintre dezbateri îi are drept participanți pe câțiva diplomați remarcabili: Angela Cristea, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Hans Klemm, ambasadorul SUA în România, George Maior, ambasadorul României în SUA și Jan Gabor, ambasadorul Republicii Slovace la București. O alta aduce în Alba Iulia lideri de vârf ai cultelor religioase din România: între alții, Rafael Shaffer, Rabinul Șef al României, și Muurat Iusuf, șeful cultului musulman din România. A treia dezbatere are loc între intelectuali europeni de prestigiu: Judith Vidal Hall (editoarea revistei Index on Censorship), Carl Henrik Fredriksson (fondatorul Eurozine, rețeaua revistelor culturale europene din care face parte și Dilema veche) și Martin Simečka, scriitor și jurnalist slovac, fost disident în perioada comunistă.

În fiecare seară, pe cele două scene amenajate (în Piața Cetății și în curtea interioară a unității militare 01684), vor avea loc concerte care reunesc genuri diferite: world music, jazz, rock, blues, muzică tradițională și clasică. Vor fi prezenți: Budapest Gipsy Simphony Orchestra, A.G. Weinberger, Marcian Petrescu & Trenul de noapte, Westroot, Hakeshet Klezmer Band, Mahala Rai Banda. Pianista Ana Silvestru va oferi un recital de pian în Catedrala Romano-Catolică. Spectacolul „Bella Ciao” (o adevărată istorie a folk-ului Italian din ultimele decenii) va fi interpretat de Riccardo Tesi, Lucilla Galeazzi, Elena Ledda, Ginevra Di Marco, Alessio Lega, Andrea Salvadori & Gigi Biolcati. Duminică seara, Holograf va prezenta un concert acustic, realizat special pentru Festivalul Dilema veche, împreună cu Marius Bațu și un cvintet de coarde.

În cadrul Festivalului „Dilema veche” vor mai avea loc ateliere pentru copii, lecturi publice (cu Teodor Baconschi, Andrei Oișteanu și Armand Goșu), proiecții de filme: Dincolo de calea ferată de Cătălin Mitulescu și Toto și surorile lui de Alexander Nanau.

Programul complet poate fi consultat pe festival.dilemaveche.ro.

PROGRAM FESTIVAL lb romana

Conceput pentru a-i oferi publicului ocazia de a se întâlni cu personalități ale artelor și culturii, Festivalul aduce în spațiul public spiritul pe care revista Dilema veche îl cultivă de peste 20 de ani: dialog, valori culturale de prim rang, reflecția asupra temelor esențiale ale societății, buna dispoziție și umorul. Începând cu 26 august vă așteaptă la Alba Iulia o îmbinare de tradiție și modernitate, într-o Cetate unică în Europa. Timp de trei zile, invitații la festival, redacția revistei Dilema veche și publicul vor alcătui o comunitate ad hoc a dilematicilor de pretutindeni.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •