Supervizorii buni nu ar trebui să fie specimene rare

Supervizorii buni nu ar trebui sa fie specimene rare

Supervision Matters: 100 Bite-Sized Ideas to Transform You and Your Team” este cartea de  studiat atunci când o organizație suferă de probleme la nivelul performanței în supervizare. Se delimitează clar distincția între aceștia și liderii din companie ca funcțiune. Autoarea cărții, Rita Sever, este coach specializat în acest rol organizațional, consultant, trainer și specialist în psihologie organizațională, cu o experiență de peste 20 de ani în resurse umane.

Rolurile de supervizare

Rolurile de supervizare, management și conducere sunt amestecate împreună. Promovările managerilor către statutul de supervizori sunt deseori acordate conform presupunerii că un manager bun este potrivit și ca supervizor. Într-adevăr, supervizarea face parte din procesul de management, însa nu este același lucru. În cartea de față se stabilesc distincțiile și profilul potrivit pentru un supervizor bun înainte de a fi afectate pentru echipa sau business-ul.

“Supervision Matters” atrage atenția cititorului asupra presupunerilor despre supervizare, în special cea conform căreia activitatea de a superviza se bazează pe un comportament înnăscut. Insa cei care fac acest rol intr-un mod care lasa de dorit sunt prezenti in multe companii. Pentru angajati, cel căruia îi raportează reprezintă întreaga organizație. Acestă percepție implică o imensă responsabilitate și un impact important asupra moralului și loialității celor ce lucrează în acel mediu.

Crearea competențelor de supervizare nu înseamnă doar susținerea unui workshop

Profilul unui supervizor conține abilități interpersonale precum comunicare intențională, acordare de feedback pozitiv și proactiv, management de conflict și stres. Acestea sunt atributele asupra cărora trebuie orientată pregătirea unui supervizor. Oricâte cunoștiințe tehnice ar avea cineva, nu pot suplini capacitatea de a reacționa pozitiv în fața unui conflict între coechipieri. Așadar, se sugerează un echilibru între informațiile deținute și felul de a fi al celui ce îndeplinește rolul de supervizor pentru o evoluție a echipei și a business-ului.

O parte interesantă din carte este mesajul despre cât de importante sunt soft skill-urile dedicate rolului. Stilul scrierii este simplu, realist și conversațional, fiind chiar o plăcere să fie descoperită partea “umană” a celui care urmărește munca celor din echipa sa și intervine în momentele de tensiune.

Ceea ce lipsește din această carte este un plan exhaustiv de training și formare a supervizorilor. Cititorii pot identifica părțile care trebuie îmbunătățite în munca lor, însă este posibil să nu poată dezvolta un plan specific pentru a face o schimbare.

În concluzie, cartea merită citită de către lideri sau manageri pentru a conștientiza impactul esențial asupra business-ului și evalua rolul de supervizor în companie, alături de performanțele aduse de către cei care îl îndeplinesc. Totodată, este un material important pentru cei pasionați de cultura organizațională, sisteme de resurse umane și cei implicați în consiliere profesională.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •