Cu cât te îmbătrânește munca în tura de noapte?

Cu cât te îmbătrânește munca în tura de noapte?

În ziua de astăzi, job-urile sunt foarte diverse și programul de lucru la fel. Aici intrăm în subiectul delicat al turelor de noapte și al efectelor aduse de un astfel de program. Trebuie să fim conștienți că efectele de multe ori nu sunt pozitive. Ce se poate face pentru a ușura experiența unui angajat care are un astfel de program? Desigur, nu putem schimba întregul program de lucru și proiectele companiei, nu putem angaja roboți sau să îi facem pe clienții din alte țări să își organizeze activitatea noaptea.

Trebuie conștientizate efectele unui astfel de regim atât de către angajator cât și de către angajat. Cel mai probabil fluctuația personalului pentru un astfel de job va rămâne destul de ridicată. Angajatorii ar trebui să ofere condiții cât mai bune celor care lucrează în astfel de condiții: posibilitatea de a mânca sănătos, un scaun confortabil și alte beneficii. Angajații trebuie să își asume decizia de a lucra pe tura de noapte, știind toate efectele. 

Un studiu din Franța realizat în 2014 a descoperit că 10 ani petrecuți în ture de noapte sau alternate noapte/zi adaugă șase ani în plus la procesul de îmbătrânire, comparativ cu cazurile celor care lucrează pe tura de zi. Cei care lucrează într-un astfel de regim sunt afectați de schimbarea ritmului natural cicardian, propriu corpului lor și de numărul redus de ore cu somn adânc pe care îl obțin. Este foarte dificil s spunem dacă somnul haotic sau epuizarea cauzează problemele de sănătate, sau e o consecință a mixului dintre cele două, dar mulți dintre cei care lucrează noaptea dezvoltă diabet de tip II pentru că nu mănâncă la orele recomandate și nici nu consumă mâncare sănătoasă. 

În teorie, corpul uman ar putea funcționa pe regim de noapte dacă acesta ar fi singurul tip de program existent. Dar weekendurile, obligațiile sociale și ritmul normal al vieții îi împiedică să facă asta. 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •