Cum să reduci absenteismul și costurile lui în organizație?

Cum să reduci absenteismul și costurile lui în organizație?

Rata absenteismului din România, care include atât absențele nemotivate, cât și pe cele din motive medicale, a fost, anul trecut, cu 2,2% mai scăzută fată de anul 2014. Cu toate acestea, absenteismul continuă să genereze costuri semnificative pentru companii. În acest context, devine din ce în ce mai importantă explorarea de către angajatori a cauzelor acestuia, prin practici specifice de resurse umane, precum și prin dezvoltarea de programe menite să combată absenteismul.

Printre programele menite să combată absenteismul, s-ar putea număra programele de motivare sau cele care vizează starea de sănătate a angajaților: atât sănătatea generală, cât și cea orală.

Impactul negativ al absenteismului se resimte asupra angajaților prin prisma muncii suplimentare pe care trebuie să o depună pentru a suplini lipsa colegilor lor. În plus, trebuie avute în vedere și posibilele efecte demotivante și demoralizatoare, în acelasi timp.

Este evident că absenteismul, ca fenomen cronic, are o multitudine de repercusiuni negative asupra productivității, costurilor, calității și, nu în ultimul rând, asupra eficienței firmei, în general. Combaterea acestui fenomen trebuie să devină o prioritate pentru management.

Investiţia financiară în programele de dezvoltare a angajaţilor, un alt capitol analizat în studiu, a crescut cu aproape 50% faţă de anul precedent, deşi numărul orelor dedicate acestor programe a rămas constant (17 – 18 ore / angajat / an). Cele mai multe ore de training / angajat au fost raportate de către bănci, în vreme ce investiţiile cele mai mari în astfel de programe au fost făcute de către companiile din sectorul farmaceutic (peste 1.000 de euro  /angajat).

Această absență își are explicația într-un efect de bumerang, în sensul că timpul petrecut de către angajat în companie are repercusiuni semnificative asupra vieții personale. Iar repercusiunile din urmă se vor întoarce, la rândul lor, în compania din care „au plecat”, afectând productivitatea și randamentul angajatului. Este vorba despre un fel de „roata se întoarce”. Atenție – aici nu judecăm timpul doar din punct de vedere cantitativ, ci mai ales dintr-un unghi calitativ. Chiar dacă a respectat cu sfințenie programul de lucru de exact opt ore, neînțelegerile repetate dintre angajatul X și superiorul său au dus la instalarea treptată, dar sigură, a tulburării de panică. Există multe tipuri de absenteism și multiple cauze și efecte.

Dacă ar fi să trecem la analiza soluțiilor, am spune că rezolvarea dintâi este prevenția. Programele corporate ale Clinicilor Dr. Leahu (http://preventie-dentara.drleahu.ro/) sunt menite să furnizeze firmei beneficii-cheie, printre care și reducerea costurilor absenteismului.

Citește și: Ce îi face pe clienți fericiți?Dr Ionuţ Leahu: „Bani mai pot face, dar în tratamentul pacientului, nu-mi dau a doua şansă”Ce îi face pe angajați fericiți?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •