Aristide Blank – poetul bancher care a condus România de la belșug la agonie financiară

Aristide Blank – poetul bancher care a condus Romania de la belsug la agonie financiara 1.png

În 1914, Aristide, fiul promițător al lui Mauriciu Blank, a preluat afacerile bancare.

„Aristide Blank e un personaj fabulos, aș spune că e ceva între un prinț al renașterii și un mafiot din anii 30 din Chicago, avea o personalitate foarte complexă, era un tip extraordinar de inteligent și de abil. Argetoianu chiar spune la un moment dat că el cu această bancă relativ mică în ansamblul băncilor europene, voia practic să răstoarne întreaga lume,” mai menţionează Dan Falcan.

Istoricul Georgeta Filitti adaugă: „Aristide Blank sugera mereu diverse formule pentru redresare economică, pentru sporirea veniturilor țării… Dar el a făcut mai mult. El a inventat o casă de editură. La această editură apar o serie de lucrări impecabile din punct de vedere grafic.”

Aristide Blank, parte din elita milionarilor interbelici

Sub conducerea lui Aristide, în anul 1923, banca Marmorosch Blank atingea apogeul. Acesta a dezvoltat banca la nivel internaţional folosindu-şi relaţiile consolidate în calitatea sa de împuternicit financiar al statului înainte de Marele Razboi. Avea 25 de sucursale în țară și patru în străinătate. A devenit cea mai puternică instituție financiară din România. Iar relațiile de prietenie ale directorului bancar cu regele Carol al II-lea nu au făcut decât să-i ușureze drumul catre succes.

„După primul război mondial, se întâmplă un fenomen care e propriu lumii întregi și anume, apar îmbogățiții de război. Cu alte cuvinte, sunt oamenii care folosesc o oportunitate, în primul rând nevoia statului de a procura resurse. Și aici intervine un arbitru care se lasă mituit. E vorba despre regele Carol care, fiind bine motivat de unul sau de altul, impunea încheierea acestor contracte,” menţionează istoricul Georgeta Filitti.

Însă Aristide a dezvoltat afaceri şi pe alte paliere, înfiinţând societatea „Cultura Naţională“, care tipărea 80% din presa de mare tiraj, afacere care i-a permis să conducă campanii de presă denigratoare, dar şi să plătească pentru a lăuda prestaţiile conducătorilor politici ai vremii, fapt care i-a adus apropierea de aceştia. De asemenea, Aristide Blank a cumpărat şi importante suprafeţe de teren în nordul Bucureştiului, fiind cunoscut ca un adevărat „rechin” imobiliar al vremii.

În anul 1927, Aristide Blank s-a implicat în lupta pentru putere de la vârful ţării. Astfel, în 1927, după moartea regelui Ferdinand, bancherul l-a sprijinit pe Carol să revină pe tron. Timp de trei ani, ziarele acestuia au vuit cu privire la reînscăunarea lui Carol al II-lea, lucru care s-a întâmplat în anul 1930.

Citeşte şi Povestea lui Bazil Assan, inginer, inventator, industriaș, primul explorator român care a călătorit în zonele Arctice şi a făcut ocolul lumii

  • 3
  •  
  •  
  •  
  •