Cine a fost Nicola Prodanof, fondatorul Tăbăcăriei Națională și a Bourului

Cine a fost Nicola Prodanof, fondatorul Tabacariei Natională si a Bourului

La începutul secolului trecut, Nicola Prodanof a pus bazele uneia dintre cele mai mari industrii din România interbelică: industria de încălțăminte. A fost un industrias înstărit cu origini bulgărești, care, la începutul secolului trecut, era stabilit în Tulcea. În 1889, a pus în orașul său natal bazele câtorva mici fabrici de pielărie și tăbăcărie. În 1912, tăbăcăria de opinci cu sediul pe str. Portului nr. 38 a fost mărită şi modernizată cu maşini speciale. La Tăbăcărie, lucrau iniţial 41 de muncitori.

După o perioadă controversată, în 1913, Prodanof și-a transferat cele două mici fabrici de încălțăminte la București, unde a fondat „Tăbăcăria națională”, denumită ulterior „Bourul”. Din 1915, fabrica a început să fabrice talpă pentru armată, iar în 1917 fabrica și-a schimbat numele în „Talpa”. Anii de glorie au fost până în 1939, când capitalul investit al fabricii ajunsese la 5 milioane lei aur, iar numărul angajaţilor – la 230-250. Fabrica avea uzină proprie de energie, clădire cu trei etaje, maşini şi instalaţii, potrivit adevarul.ro

Fabrica deținea depozite proprii de desfacere la Tulcea şi Brăila, dar şi la Cluj, Cernăuţi, Braşov şi Ismail și a funcţionat până în mai 1944, când s-a închis din lipsa materiilor prime. Aceeaşi soartă a avut-o şi magazinul „Talpa” de pe strada Regina Elisabeta.

Naționalizată, fabrica sa a fost dezvoltată în perioada industrializării comuniste, sub numele „Pionierul”.  Contractul cu Adidas, semnat în anii ’80, a transformat-o în cel mai mare exportator de încălţăminte de sport al României. Înainte de 1989, 8.000 de oameni lucrau la „Pionierul”.

Într-un interviu acordat de către nepotul marelui industriaş cotidianului Ziua, acesta declara: „Este interesant că bunicul meu, care a edificat fabricile astea (Marmura, Pionierul, Dâmboviţa), şi-a cumpărat prima casă mai acătării de-abia după 40 de ani. Era un om foarte modest. A început ca ucenic de cizmar şi a ajuns să fie proprietarul acestor fabrici, crescând. Averea nu i-a luat minţile niciodată, sub nici o formă!“.   

Potrivit lui Boris Prodanof, nepotul industriașului Nicola Prodanof, înainte de naționalizare, bunicul său avea circa de 4.000 de muncitori în acest complex de fabrici, iar funcționarii cei mai importanți și demni de încredere ai lui primeau casele din jurul fabricii. Le primeau cadou ca să locuiască cu familiile, potrivit digi24.ro

În 1949, Nicola Prodanof a reușit să plece cu soția sa în Elveția, unde a și murit. Familia rămasă în România a fost evacuată din case și întemnițată.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •