Cristi Nechita Rotta, Sunimprof Rottaprint: “Nu am avut un model de antreprenor. Am învățat din mers, zi de zi”

Sunimprof Rottaprint este cea mai mare tipografie flexografica romaneasca producatoare de etichete autoadezive

Care sunt provocările pentru afacerea dvs., ce vă dă dureri de cap, ca antreprenor?

Provocările pieței s-au schimbat odată cu creșterea business-ului și, de-a lungul timpului, am învățat cât este de important să fim deschiși la schimbare, pentru a putea rezista. Trebuie să fim întotdeauna la curent cu tot ceea ce se întâmplă în industrie, cu ultimele progrese tehnologice, dar și cu modul de schimbare foarte rapid al campaniilor de promovare. De asemenea, relația cu clienții este esențială, noi înțelegem fluxul și necesitatea ca produsele să fie pe raft într-o anumită zi și nu mai târziu.

Declarați, la un moment dat, că Sunimprof Rottaprint este o afacere de familie, bazată pe valori. Care sunt acestea?

Valorile noastre sunt: profesionalism, integritate, moralitate, dinamism și spirit de echipă. La Sunimprof Rottaprint, oamenii sunt pe primul loc. Suntem cu toții o familie, ne respectăm și avem același obiectiv. Faptul că o parte dintre colegi sunt în companie de peste 20 de ani demonstrează acest lucru.

Cultura companiei este în concordanță cu acestea? Prin ce comportamente se concretizează?

Colegii se susțin unii pe ceilalți necondiționat. De exemplu, de fiecare dată când un coleg nou vine în firmă, acesta este ajutat și integrat ușor de restul echipei, iar dacă un coleg întâmpină o dificultate, toți ceilalți fac ce tot pot ca să-l ajute. Exact ca într-o familie. Cum spuneam, pentru noi, munca în echipă este esențială.

Intenționați să păstrați business-ul în familie, să-l predați copiilor dvs.?

Cred că în momentul de față este prematur să vorbim dacă cele două fete ale noastre vor prelua afacerea. Poate un prim pas în această direcție este acela că învață limba germană. Desigur că ne-ar plăcea să urmeze copiii noștri la conducerea acestui business, însă este alegerea lor ce vor să facă în viitor. Pentru noi, tiparul a fost cea mai bună alegere. Pentru copiii noștri, nu putem decât să așteptăm și să vedem ce va fi.

Ce proiecte aveți în plan, care este strategia dvs., pe termen mediu?

Strategia de business pe care o avem în plan este continuarea investițiilor în tehnologie și dezvoltare pe care ni le-am propus în 2013.

Ce citiți, de unde vă inspirați pentru managementul propriei afaceri? Ce model de antreprenor, român sau străin, aveți?

Nu am avut un model de antreprenor. Eu și soția mea am învățat cum să conducem o afacere din mers, zi de zi, iar acum putem spune că experiența ultimilor 27 de ani ne ajută în luarea fiecărei decizii.

Primul episod din serialul nostru despre antreprenori-fondatori: Dumitru Mociorniță, antreprenorul-model din perioada interbelică