Cum să treci de blocajele creării unei reţele de contacte profesionale

Cum sa treci de blocajele crearii unei retele de contacte profesionale - 3

O rețea bună de contacte vă ține informaţi, deschişi la oportunitaţi şi vă învață permanent lucruri noi. Vă face mai inovatori şi chiar vă poate schimba obiceiurile, rutina şi ideile.

Dar, pentru fiecare persoană care vede valoarea în a menține un set de conexiuni profesionale de anvergură și diversitate, mult mai mulţi se luptă pentru a depăși rezistența înnăscută, dacă nu și dezorientarea, pentru crearea unei rețele profesionale de contacte. De fapt, cele mai mari bariere cu care se confruntă oamenii în mod obișnuit nu sunt o chestiune de abilităţi, ci de mentalitate.

Pe tine, care dintre cele trei concepții greșite privind reţelele de contacte te împiedică să te bucuri la maxim de beneficiile lor?

1: Rețeaua de contacte este în mare parte o pierdere de timp. Lipsa de experiență în legătură cu rețelele de contacte îi poate duce pe anumiţi oameni la întrebarea dacă este o utilizare valoroasă a timpului lor, mai ales atunci când relațiile dezvoltate nu sunt legate imediat de o anumită acţiune sau beneficiu.

Totul depinde de tipul de rețea pe care îl aveți și de modul în care o administraţi. Majoritatea oamenilor nu îşi crează nişte conexiuni sau o reţea cu o anumită intenție. Sunt şi persoane care doar răspund la solicitări și se adresează altora numai atunci când au nevoi specifice. Cel mai avantajos pentru voi ar fi să abordaţi direct persoanele pe care le-ați identificat ca fiind importante din punct de vedere strategic pentru planurile pe care le aveţi.

2: Oamenii sunt fie înzestrați în mod natural în a-şi crea şi administra contactele, fie nu sunt, și în general este dificil să mai schimbi ceva. Mulți oameni cred că crearea de rețele vine cu ușurință pentru cei extrovertiți și „contravine naturii” pentru o persoană timidă. Persoanele care se văd fără acel talent înnăscut, nu investesc mai mult în relaţii pentru că nu cred că acel efort îi va duce foarte departe.

Însă, cea mai importantă este convingerea cu care plecaţi la drum. Dacă credeți că a vă crea o rețea de contacte este o abilitate pe care o puteți dezvolta, veți avea mai multe șanse să fiți motivați să o îmbunătățiți, să lucrați la ea cu determinare și să obțineți rezultate mai bune decât o persoană care are preconcepţii şi blocaje în dezvoltare.

3: Relațiile ar trebui să se formeze în mod natural. Una dintre cele mai mari concepții greșite pe care oamenii le au în legătură cu crearea de rețele de contacte este aceea că relațiile trebuie să se formeze și să crească spontan, printre oameni care se plac reciproc în mod natural. Lucrând însă la acestea strategic și metodic, cred ei, devine ceva instrumental şi rece, într-un fel chiar neetic.

Problema cu acest mod de gândire este că produce rețele care nu vă sunt utile nici vouă, nici contactelor voastre, deoarece acestea sunt prea omogene. Aceste rețele care pot fi catalogate ca „narcistice și leneșe” nu ne pot da niciodată amploarea și diversitatea de contribuții de care avem nevoie pentru a înţelege lumea din jurul nostru, pentru a lua decizii bune și a convinge oameni diferiți de voi să creadă în ideile voastre. De aceea ar trebui să dezvoltăm în mod deliberat rețelele noastre profesionale, ca parte a unui efort intenționat și concertat de identificare și cultivare a relațiilor cu părțile relevante.

Preconcepţiile pe care le avem faţă de reţelele profesionale de contacte afectează timpul şi efortul pe care îl investim în acestea şi în final ceea ce obţinem în urma acestei investiţii. De ce să-ți lărgeşti speculativ cercul de cunoștințe, când nu ai suficient timp pentru a contribui la relaţiile reale? Poate crezi că nu vei fi niciodată bun la asta? Sau că, în cele din urmă, este o măsură pragmatică şi „politică”?

Partea bună este că întodeaună poţi să îţi îmbunătăţeşti o abilitate şi să schimbi eventualele preconcepţii, doar trebuie să-ţi doreşti. Singura modalitate prin care vei înțelege că rețeaua de contacte profesionale este una dintre cele mai importante resurse pentru slujba și cariera ta este să o încerci și să descoperi valoarea pentru tine.

Sursa: Harvard Business Review

Foto: Pixabay

Citește și Cum gestionezi diferențele culturale în mediul de afaceri?

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •