Costel Alecu, Managing Partner Romtor: „Cea mai mare provocare, mai ales în piața de spații logistice, este lipsa ofertelor”

Am discutat cu un specialist in domeniu, Costel Alecu, broker imobiliar, Managing Partner Romtor

Care sunt lucrurile bune și mai puțin bune pe care le aduce anul 2018, față de anul 2017?

Din punctul de vedere imobiliar, pot spune că principalele elemente sunt instabilitatea economică, dar și o anumită instabilitate legislativă. Din această parte văd eu venind lucrurile mai puțin bune. Investitorii, în schimb, sunt destul de optimiști să vină în România, cel puțin în zona de imobiliare. Percepția lor este destul de bună, numai că schimbarea cadrului economic și legislativ, care a început în 2017 și care va continua și în 2018, s-ar putea să determine un anumit regres din punctul de vedere al gândirii strategice a companiilor pe termen mai lung. Aici, însă, discutăm despre perioade de timp ceva mai largi. În general, eu anticipez că anul 2018 va aduce lucruri bune, cel puțin în segmentul imobiliar.

Care sector este mai dezvoltat în România astăzi: cel rezidențial sau cel nerezidențial?

Având în vedere că în România proprietatea privată este foarte dezvoltată (noi avem o cultură a proprietății), sectorul rezidențial va merge cel mai bine. Sectorul nerezidențial se dezvoltă, la rândul său, și, având în vedere creșterea consumului, se va dezvolta în continuare. Poate nu va mai fi în același trend ascendent, cum a fost până acum, sau nu vor mai fi creșteri de 7-10% pe unele segmente, cum a fost creșterea economică de anul trecut, dar vor fi creșteri. Segmentul rezidențial, segmentul office și segmentul logistic, în această ordine, vor avea o dezvoltare destul de consistentă și în 2018.

În firma pe care o conduceți, în care din cele două sectoare există cererea mai mare?

Din perspectiva firmei pe care o conduc, cererea se manifestă în aceeași ordine, cu mențiunea că sectorul logistic și office sunt, oarecum, pe aceeași lungime de undă, în sensul că, la nivelul companiei noastre, percepem un interes aproape egal, atât pentru sectorul de birouri, cât și pentru cel logistic.

Cum apreciați cererea de credite imobiliare și achizițiile de pe piaţa imobiliară rezidenţială?

Nu aș putea să spun că acest segment este mai dezvoltat decât anii trecuți. Programul Prima Casă este în continuare destul de căutat, numai că dezvoltatorii nu îl vor mai lua neapărat în calcul, deoarece, în viitor, acest program își va reduce din amploare. Sumele alocate, după părerea mea, vor fi din ce în ce mai mici. Sectorul bancar, așa cum este normal, va fi cel care va trebui să contrabalanseze acest program, iar băncile au început să vină cu produse din ce în ce mai atractive și din ce în ce mai competitive, pentru cei care doresc să acceseze un credit, atât ipotecar, cât și imobiliar. Consider că anul acesta băncile vor ieși din ce în ce mai mult pe piață cu produse bancare adresate sectorului imobiliar, asta având în vedere că veniturile în România, față de perioada de dinainte de criză, au crescut foarte mult, iar acum salariații se califică mult mai ușor la un credit decât acum zece ani. Mă refer în special la cei care lucrează în sistemul de stat, acolo unde băncile sunt foarte deschise să crediteze, deoarece se raportează la stabilitate. În ceea ce privește sistemul privat, a început și aici o creștere a veniturilor, având în vedere că anul trecut a fost o campanie foarte mare de fidelizare a angajaților.

  • 8
  •  
  •  
  •  
  •