Articol de: Olivia Vereha, contribuitor
V-ați construit compania cu ajutorul crowdfunding-ului, o practică din ce în ce mai populară în Europa. Care este secretul devenirii celui mai mare startup cu capital strâns prin crowdfunding din UK?
Alex Stephany (CEO): Prima condiție este să ai un concept foarte bun. JustPark îl are: rezolvă o problemă foarte importantă, zilnică, într-o manieră simplă și elegant. Acesta este motivul pentru care am decis să mă alătur companiei în 2011. JustPark oferă răspuns unei probleme urbane eterne, în același mod în care au făcut-o și Airbnb sau Uber, în sectorul hotelier, respectiv, al transportului în regim de taxi.
Am ales crowdfundingul pentru că ne-a permis să implicăm comunitatea în business. Aproximativ jumătate dintre investitorii noștri au fost clienții JustPark, șoferi sau proprietari. Am vrut să le oferim oportunitatea de a ni se alătura în drumul spre succes pentru că, la urma urmei, nu am fi ajuns aici fără ei. Răspunsul lor a fost incredibil și ne-a ajutat enorm.
JustPark se bazează pe principiile economiei colaborative. Haideți să facem un exercițiu de imaginație. Încercați să conturați viitorul lumii în funcție de acest tip nou de economie.
Alex Stephany (CEO): În timp, economia colaborativă se va extinde în multe sectoare ale industriei, acum suntem abia la început. Sănătate, educație, asigurări – chiar și agricultură. Sunt foarte puține sectoarele în care aceasta nu ar avea un impact și unde piețele online de desfacere nu ar putea face o diferență prin care oamenii să aibă o alternativă la jucătorii mari din zonă.
La începutul acestui an, am publicat o carte, The Business of Sharing, unde dezvolt subiectul modurilor prin care oamenii pot economisi sau scoate profit prin intermediul economiei colaborative. Este un manual, dacă vreți, pentru oricine, indiferent de nivelul de pregătire economic, despre cum poți beneficia de aceste practici.
Anthony Eskinazi (Founder): Trebuie să spun că este o carte foarte bună de business, așa că vă recomand să o luați. Pentru noi, este minunat să avem un expert în economia colaborativă în echipa de management.
Alex Stephany (CEO): Mulțumesc, Anthony. Încă un lucru pe care aș vrea să îl adaug este că, businessurile de tip peer-to-peer au capacitatea de a crește foarte repede. Dar, ca să ajungă cu adevărat mari, oamenii care oferă servicii prin intermediul lor, trebuie să devină la fel de buni profesioniști precum cei din companiile pe stil vechi. Vedem deja asta pe site-uri precum Airbnb și JustPark, unde proprietarii oferă tot felul de servicii conexe celui principal și se mândresc cu noul lor business: fie oferă un timp de răspuns foarte bun solicitărilor, fie că spală mașinile șoferilor care își lasă automobilul la ei cât pleacă în vacanță etc. Toate acestea fac lumea un loc mai bun. Despre asta este vorba în economia colaborativă.
Anthony, ca antreprenor, ce ți-ai fi dorit să știi înainte de a porni pe acest drum?
Anthony Eskinazi (Founder): Mi-aș fi dorit să știu cât de dificil va fi atât la nivel fizic cât și emoțional să îți pornești propriul business. Este ca un carusel, plin de suișuri și coborâșuri, succese și eșecuri, o teamă permanentă că îți irosești ani buni din viață. Au fost multe momente în care am fost aproape să cedez din cauza epuizării, a neîncrederii că voi reuși să o fac de unul singur să funcționeze.
Dar, determinarea și susținerea familiei și a celor din jur m-au ajutat să merg mai departe, până am ajuns în punctul în care am atras un investitor și am putut să angajez o echipă. Când mi s-a alăturat Alex în 2011 ca primul angajat al JustPark, am simțit diferența imediat. Cu două minți concentrate pe același business, am înregistrat mult mai repede progrese.