Madi Rădulescu, MMM Consulting: “Proiectele colaborative vor fi tot mai prezente în piața de training”

In piata de training, proiectele colaborative vor fi tot mai prezente

Dintre cele trei linii de business ale MMM (training, consultanță, coaching) care merge cel mai bine? Ce procente aduce fiecare în cifra de afaceri a MMM?

Am încercat întotdeauna să avem un portofoliu echilibrat, atât din perspectiva celor trei linii de business, cat și din perspectiva echilibrării și dezvoltării competențelor noastre specifice. Continuăm să învățăm din fiecare proiect și fiecare companie cu care lucram ne ajută să fim mai buni. Astăzi, proiectele noastre provin cam 50% din zona de training, facilitare si workshopuri despre strategie, schimbare si dezvoltare managerială, precum și de leadership (cu toată paleta de competențe asociate), 20 – 25% din zona de consultanță, respectiv centre de evaluare și dezvoltare și aspecte legate de managementul performanței și formarea celor din resurse umane, iar restul de 25-30% – din proiecte de coaching individual, de echipă sau de grup. În tot mai mare măsură, companiile văd coachingul ca pe modalitate de dezvoltare a liderilor lor și a echipelor acestora.

Cum e să fii antreprenor în România anului 2018 (dificultăți, oportunități)?

Sincer, în 2018, nu este mai greu sau mai ușor decât în 2010, probabil anul cel mai dificil pe care l-am traversat. O mare oportunitate este dată de faptul că piața astăzi este mult mai matură și că antreprenorii, dar și companiile mari / corporațiile au învățat multe lecții din perioada de criză: au învățat faptul că a elimina sau a reduce nepotrivit de mult bugetele de dezvoltare a oamenilor este total neproductiv, și asta desigur, ajută consolidarea și profesionalizarea pieței de training, coaching și consultanță. Pe de altă parte, o dificultate majoră o constituie lipsa de predictibilitate în politica economică și fiscal. Atâta timp cât mediul de afaceri este într-o continuă agitație, se creează o ambiguitate suplimentară care ne afectează și pe noi. Dar asta ne determină să fim din ce în ce mai creativi, flexibili, ceea ce poate fi privit ca stimulator. Asta așa, ca să fim optimiști😊

Puteți menționa vreo eroare / greșeală pe care ați făcut-o, ca manager, și ce învățăminte ați tras din ea?

Conduc oameni de 25 de ani. Am făcut multe greșeli. De unele poate nu sunt nici acum conștientă.

Dar sunt unele greșeli pe care nu le-aș repeta. De exemplu, să accepți în echipă oameni care nu livrează performanță, crezând că îi sprijini în plan personal, familial sau pentru că trec printr-o perioadă dificilă a vieții. Cred în continuare că trebuie să fii sensibil și atent la viețile personale ale oamenilor, să-i sprijini, să-i sfătuiești, dacă își doresc asta. Însă a accepta lipsa lor de performanță pe termen lung dăunează echipei și companiei mult mai mult decât binele pe care crezi că-l faci.

O altă eroare pe care am făcut-o se leagă de recrutare. Este nobil să ai încredere în oameni și voi continua să am, dar a fi foarte riguros și pretențios în recrutare îți salvează multe resurse, bani, timp, energie și nervi. Eroarea pe care am făcut-o a fost să “presupun” că motivațiile mele pot fi identice cu ale altor oameni. Clasic, eroare de începător, ați putea spune, dar câți dintre noi nu ne lăsăm seduși la interviuri, identificând în ceea ce ne spune candidatul ecouri ale propriilor credințe. Sună bine, dar trebuie verificat!

Te-ar putea interesa și: A fi sau a nu fi manager? Dar super-manager?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •