Articol de: Irina Alexandru, contribuitor
Moara lui Assan și începuturile industrializării urbane în România
În urmă cu mai mult de un secol şi jumătate, în anul 1853, în zona Obor-Lizeanu din Capitală, erau puse primele cărămizi ale Morii lui Assan, prima moară cu aburi din România. Din cauza aburilor pe care îi scotea pe coş, bucureştenii din zona Obor au supranumit-o „Vaporul lui Assan”. Impresionanta construcţie a fost ridicată în Capitală într-o perioadă în care oraşul nu avea nici măcar o fabrică de cărămidă, prima fabrică de profil fiind înfiinţată doi ani mai târziu. Celebra moară a fost întemeiată de către doi negusturi: George Assan şi Ion Martinovici, urmând ca drumurile celor doi să se despartă în 1865. Pentru ca planurile celor doi să se concretizeze așa cum erau schiţate pe hârtie, au trebuit transportate pe Dunăre mai multe utilaje de la Viena.Citește de Irina Alexandru și: Povestea familiei Zamfirescu, printre primii industriaşi ai Capitalei, cu parfumuri fine şi aromă de ciocolată
Proprietarul George Assan, care a decedat în anul 1866, a lăsat moara prin testament soţiei, Alexandrina, care, la rândul ei, a trecut-o pe numele băieţilor, Bazil şi Gheorghe Assan. Ei modernizează şi extind afacerea pornită de către tatăl lor. Construcţia ajunge să aibă două mori sistematice, o fabrică de săpun și una de vopsele și lacuri. De asemenea, cei doi fraţi inventează o metodă originală de extragere a uleiului din rapiţă, cu ajutorul cherosenului (înainte, se extrăgea prin presare).
În 1904, Bazil Assan, rămas la cârma afacerii familiei după decesul fratelui său, construiește un siloz de grâu cu 28 de celule, cu o capacitate de 700 de vagoane. Acesta avea o înălţime de 41 m, devenind, la timpul acela, cea mai înaltă clădire din București.
Din dorinţa de a crea o industrie competitivă pe plan mondial, Bazil a întreprins o călătorie în SUA, pentru a studia industria americană și a introduce metodele cele mai avansate în industria românească. Ca urmare a acestei experienţe, a construit o fabrică de uleiuri comestibile din porumb, prima din ţară.
Astăzi, Moara lui Assan, prima moară cu aburi din România a ajuns o ruină, mai ales după ce a trecut şi printr-un incendiu puternic, care i-a accentuat degradarea. Aceasta ar fi putut constitui, astăzi, o preţioasă relicvă a arhitecturii industriale de patrimoniu.
Citeşte şi Afacerile de familie, un model pentru alte organizații