Articol de: Irina Alexandru, contribuitor
Prima expunere a lui Bazil G. Assan, intitulată “Călătorie în regiunile polare nordice”, însoţită de „proiecţiuni de fotografii făcute prin lumină oxidrică“, a fost rostită la Academie în prezenţa regelui Carol I şi a prinţului Ferdinand, la 13 martie 1897, şi repetată câteva zile mai târziu în prezenţa reginei, la Palatul Regal. Principalele scopuri ale călătoriei sale de 60 de zile: o informare mai amplă asupra structurii geologice şi a resurselor din Arhipelagul Spitzbergen; lansarea spre Polul Nord a expediţiei aeronautice a lui Andrée; observarea la Vadsø, în Nordul Norvegiei, a unei eclipse totale de Soare, pe 9 august 1896.
A doua expunere a lui Bazil G. Assan, “Călătoria împrejurul Pământului”, a fost prezentată în faţa regelui, a prinţului moştenitor şi a publicului în 1899. Călătoria de 5 luni (decembrie 1897 – mijlocul lui 1898) a fost primul înconjur al lumii efectuat de către un român. Nu a fost o expediţie, pentru că a avut mai mult caracter economic şi, apoi, cu precădere comercial.
Între 1906 și 1914, a construit la București o frumoasă casă în stil neoclasic francez, după proiectul arhitectului I. D. Berindei, cunoscută astăzi sub numele de Casa Oamenilor de Ştiinţă.
Bazându-se pe o bogată experienţă în domeniul industriei, a publicat în presa timpului numeroase articole privind dezvoltarea industriei românești, iluminatul cu gaz și introducerea tramvaielor în București.
Bazil a fost un promotor al automobilismului în România, fiind deţinătorul primului automobil în circulaţie din România. Astfel, în 1900, el a devenit proprietarul autoturismului înregistrat cu nr. 1 în București, un Panhard decapotabil de 15 CP, fabricat la Liège (Belgia). În plus, încă de la înfiinţarea sa în 1904, Clubul Român l-a ales pe Bazil G. Assan vicepreşedinte.
Inginerul, inventatorul, industriașul și exploratorul român Bazil G. Assan s-a stins din viaţă la 16 iunie 1918, în Elveţia, la Montreux. Sfârşitul războiului mondial a adus nu numai sfârşitul lui Bazil Assan, ci şi amurgul perioadei marcate de explorările românilor.
Sursa: National Geographic
Foto: Adevarul