Povestea lui Max Auschnitt, Regele Oțelului în România și cel mai mare industriaş român, înainte de instaurarea regimului comunist

Povestea lui Max Auschnitt Regele Otelului in Romania si cel mai mare industrias roman inainte de instaurarea regimului comunist - 7

Povestea lui Max Auschnitt Regele Otelului in Romania si cel mai mare industrias roman inainte de instaurarea regimului comunist - 2Evreu la origine, în decembrie 1934 s-a convertit la religia creștină catolică și s-a căsătorit cu o româncă, Livia Pordea. Alături de industriașul Nicolae Malaxa, Auschnitt era un apropiat al Regelui Carol al II-lea și o vedetă a începutului de secol XX, fiind unul dintre semnatarii progresului economic din perioada interbelică. Elena Lupescu, amanta regelui Carol al II-lea, era nelipsită de la petrecerile pe care Max Auschnitt le dădea în casa lui de pe strada Aleea Alexandru din București. Se spunea pe atunci că era sfetnicul ei de taină în privinţa banilor.

Însă jocurile politice din perioada premergătoare celui de-Al Doilea Război Mondial l-au sacrificat pe Max Auschnitt. Odată cu ascensiunea lui Hitler, atitudinea progermană a lui Malaxa a fost sprijinită decătre Carol al II-lea, pe când Auschnitt cădea în dizgrație pentru orientarea sa proaliați. S-a speculat, la vremea respectivă, faptul că regele, care semnase un acord economic cu nemţii, voia să se ţină departe de magnatul evreu. Astfel, în 1939, Auschnitt este arestat, judecat și condamnat la şase ani de închisoare pentru administrarea frauduloasă a U.D.R., și obligat să-i plătească despăgubiri enorme lui Malaxa și să-i cedeze acțiunile deținute la Reșița. Chiar și oamenii apropiaţi Regelui s-au declarat șocaţi, considerându-l o victimă a intereselor lui Carol al II-lea și ale lui Nicolae Malaxa.

Povestea lui Max Auschnitt Regele Otelului in Romania si cel mai mare industrias roman inainte de instaurarea regimului comunist 2Deși Auschnitt donează din închisoare mare parte dintre acţiuni rivalului său, Nicolae Malaxa, în schimbul eliberării, acest lucru nu se întâmplă. Chiar dacă a fost închis la Jilava, o închisoare cunoscută pentru faptul că puţini i-au supravieţuit, Max Auschnitt a fost unul dintre supravieţuitori, fiind protejat de multe ori chiar de către ceilalţi deţinuţi. Nu a avut însă liniște, ca evreu, fiind o ţintă sigură în acele vremuri.

După fuga lui Carol al II-lea din România, lui Auschnitt i-a fost permisă de către mareşalul Antonescu mutarea într-un sanatoriu, iar apoi în arest la domiciliu. Fiul său spune că a făcut o înţelegere prin care preda toată averea din România, iar în schimb Antonescu îl lăsa să plece și îi aranja drumul prin Europa dominată de naziști. În 1944, după ce a aflat că naziştii germani plănuiau uciderea lui, a fugit din ţară cu ajutorul unui prieten pilot în cadrul Forţelor Aeriene Române. A zburat spre Egipt, iar germanii au iniţiat un proces şi l-au condamnat la moarte în absenţă. Din avere îi rămăseseră doar diverse acţiuni și conturi la bănci europene.

După 23 august 1944, și-a recuperat cele mai multe dintre proprietăți prin deschiderea de procese în baza legii 607/1945, care prevedea că actele încheiate de un evreu erau anulate dacă au fost încheiate cu o persoană care fusese membru sau militant al unei organizații fasciste între 1940 și 1941 sau cu persoane care au deținut între 1941 și 1944 funcția de ministru, subsecretar de stat, secretar general de minister.

Citeşte şi Povestea lui Bazil Assan, inginer, inventator, industriaș, primul explorator român care a călătorit în zonele Arctice şi a făcut ocolul lumii

  • 29
  •  
  •  
  •  
  •