Scalează cu grijă, Făt Frumos!

Nu stii inca daca modelul tau de business este realmente scalabil.

Nu te repezi să scalezi un model șchiop căruia îi lipsește puterea să răzbească, căci te păcălești în primul rând pe tine și apoi pe cei care te urmează orbește în această aventură. Confuziile sau neclaritățile la nivel de identitate, valori, strategie, procese, sisteme informatice, comunicare și marketing vor gripa motorul creșterii mai repede decât te aștepți.

Iar dacă echipa care conduce ostilitățile nu este formată din oameni dedicați, motivați, capabili să se descurce în orice situație, să vadă imaginea de ansamblu și să ia la timp deciziile necesare, ai pierdut lupta înainte să înceapă.

Deși pare tentant, pentru că ai un purcoi de bani în buzunar, nu porni lupta cu mercenari. Ei vin în organizația ta doar pentru că primesc, în schimb, salarii generoase, nu pentru că îți împărtășesc viziunea sau pentru că își propun să o pună în practică. Nu vor sacrifica nimic ca să demonstreze că pot duce treaba la bun sfârșit. În schimb, vor juca în drame politice consumatoare de timp și resurse.

În cazul în care noul tău lighean, mult mai mare decât cel vechi, pare că nu ține apă, ia o pauză de la cursa nebună spre o cotă de piață cât Casa Poporului. Deschide-ți larg ochii, uită-te în jur, învață din felul în care și-au rupt gâtul alți antreprenori care au beneficiat de supra-finanțare prea devreme pe modele de business șchioape.

Nu te arunca cu capul înainte pe calea lui Făt Frumos căci e plină de piedici, capcane și zmei războinici. Analizează cu atenție riscurile, ia măsuri de prevenție, pregătește-ți un plan B, ba chiar un plan C. Du-te la război doar dacă ai tot ce-ți trebuie încât să crezi că rezultatul cel mai probabil merită bătaia de cap îngrozitoare care te așteaptă.

(Foto: Twitter Trends 2019, www.flickr.com)

  • 48
  •  
  •  
  •  
  •