Momente și schițe de evoluție economică

Momente si schite de evolutie economica

Numărul de angajați e greu de crescut

La ediția din a doua jumătate a anului 2018, 46% dintre directorii generali spun că nu se așteaptă la nici o creștere a numărului de angajați în acest an față de 25% la începutul anului. În același timp, doar 41% dintre companii față de 66% anterior spun că se așteaptă ca personalul lor să crească în acest an. Mai mult, 13% dintre companii se așteaptă acum ca numărul lor de angajați să scadă, față de 9% la începutul anului.

Salariile cresc, dar nu și productivitatea

Dacă la începutul anului 2018, 16% dintre directorii generali spuneau că nu vor face creșteri salariale, în semestrul al doilea procentul acestora este de 25%. Crește cu 3pp procentul decidenților care spun că măresc salariile cu 1%-5% în 2018, față de semestrul anterior, însă scade procentul directorilor generali care se așteaptă ca salariile să crească cu 5%-10% (-9pp) și al celor care se așteaptă la creșteri salariale de 10%-20% (-7pp). În condițiile în care productivitatea și competitivitatea sunt provocări majore pentru mediul de afaceri autohton, creșterile salariale se adaugă la lista de probleme pe care le au de rezolvat echipele de management ale companiilor.

Top 5 provocări și oportunități în viziunea directorilor generali

Cele mai importante provocări pentru companii, conform răspunsurilor date de directorii generali la cercetarea din a doua parte a anului 2018, sunt următoarele: lipsa forței de muncă (61% vs 59%), creșterea productivității (48% vs 37%), creșterea costurilor (41% vs 21%), motivarea salariaților (37% vs 25%) și schimbările din domeniul fiscal (21% vs 62%).

Cele mai importante oportunități pentru companii, menționate de directorii generali pentru a doua parte a anului 2018, sunt următoarele: creșterea economică (60% vs 72%), creșterea consumului (69%), creșterea exporturilor și deschiderea altor piețe (45% vs 52%), digitalizarea și oportunitățile din online  (40% vs 41%) și accesarea fondurilor europene și a finanțărilor pentru IMM-uri (29% vs 36%).

Guvern, taxe, accize, reglementare drastică. Companii, reducere investiții, pierdere încredere în viitor. Economie, frână de la viteza 7% la 4% creștere. Șoc pasageri și alți participanți la trafic de ce frânat. Șoc șofer, poate defecțiune la motor, nu el vinovat. Euro-polițist rău care nu lasă șofer să conducă. Pasageri care întreabă șofer dacă știe să conducă. Unde mergem oare?

Foto: Pixabay

Citește și ”Vrei să-i repari, te rog!”