Coaching Executiv: angajăm sau formăm?

Managementul bazat pe coaching difera mult de modul traditional de management comanda si control

Cei mai mulți oameni, când aud expresiile business coach sau Executive Coach,  se gândesc la un coach din afara organizației. Managerii pot avea un impact deosebit asupra echipelor si organizației atunci când adoptă coachingul ca stil de management.

 Managementul bazat pe coaching diferă mult de modul tradițional de management comandă si control,  iar distincțiile sunt ușor de urmărit:
  • colaborarea înlocuiește controlul;
  • sunt delegate responsabilități, nu sarcini;
  • vorbești mai puțin și asculți mai mult;
  • mai puține ordine, mai multe întrebări;
  • dai feedback specific în loc să emiți judecăți.

Nu vorbim aici despre a fi mai drăguț cu oamenii – delegarea responsabilităților aduce şi presiunea de a performa, iar managerii – coach-i păstrează riguros atenția asupra obiectivelor și rezultatelor. Rolul managerului-coach este foarte diferit de rolul unui coach extern. În timp ce coach-ul extern are luxul de a se concentra asupra coachee-ului și a dezvoltării și performanței sale, managerul-coach trebuie să găsească echilibrul între nevoile coachee-ului, ale celorlați membri ai echipei și nevoile organizației în ansamblu. Ideea de manager-coach este controversată, unii susținând chiar că presupune o situație imposibilă, dată fiind autoritatea pe care managerul o are asupra angajaților. Autoritatea și agenda de business sunt într-adevar subiecte importante, totuși nu ar trebui să fie un obstacol insurmontabil atâta vreme cât există respect în relația de muncă. Coachingul se întâmplă și între colegi și, de multe ori, manageri deschiși sunt bucuroși să primească întrebări de la colegii de echipă.

În cartea sa “Coaching pentru performanță”, John Whitmore ridică problema responsabilității și autorității managerilor și pune întrebarea “poate un manager să fie coach?”. Da, dar este necesar ca managerul să aibă cele mai înalte calități: empatie, integritate, detașare, dar în cele mai multe cazuri este necesară dorința de a adopta o metodă de lucru fundamental diferită de lucru cu echipa… și e nevoie să facă față rezistenței inițiale pe care o parte din echipă o poate avea pentru ceva atât de diferit de managementul tradițional.

Avantajele managerilor-coach-i

Cunoașterea organizației

Un coach extern poate fi un bun ascultător și observator, dar nu va avea același grad de expunere la organizație și la oamenii ei ca un manager, deci, nu va ajunge să îi cunoascăl a fel de bine.

Relații pe termen lung

Deoarece managerii își petrec mai mult tip cu echipele, au oportunitatea de a-i cunoaște bine și pot construi fundația de respect și încredere reciprocă esențiașă pentru o relație de coaching.

Mai multe oportunități de schimbare

Managerul, lucrând alături de echipă zi de zi, are mai multe oportunități de a influența schimbarea.

Ce beneficii indirecte are managerul?

Beneficiul echipelor care fac coaching este evident. Ce beneficii are managerul-coach? Când ești foarte aglomerat cu sarcinile curente, când sunt atât de multe probleme de rezolvat, îți poți permite timpul și efortul investit în coachingul echipei? Coachingul nu înseamnă să renunți la timp prețios spre beneficiul celorlați, spre a-şi atinge ei obiectivele şi a-şi rezolva problemele.

Tu vei beneficia  de:

A. Echipă implicată: când faci un efort sincer să îți ajuți echipa să își atingă obiectivele, să ia decizii și să implementeze propriile idei, implicarea și atenția cresc;

 B. Performanță crescută: deoarece managerul este implicat și în dezvoltarea oamenilor și în managementul performanței;

C. Relații de muncă mai bune
pentru că este promovată ăncrederea și colaborarea;

D. Mai multe idei: când oamenii se simt încurajați să fie deschiși, creativitatea este eliberată și  orientarea către soluții devine regulă generală;

E. Informații exacte: dacă ești autentic în relația cu oamenii cu care faci coaching, gradul de încredere crește și se simt confortabil să abordeze toate dificultățile pe care le întâmpină;

Ce este de dorit: un coach extern sau manager-coach?

Părerea pe care o susțin este că organizația beneficiază maxim în momentul în care abordează o cultură de coaching și își formează manageri-coach, în timp ce lucrează cu coach extern. Decizia privitoare la ce formulă se va adopta depinde de nevoile specifice ale organizației.

Coaching the coach

Există multe traininguri de tipul “Manager as a coach”. Înainte de a contracta un astfel de program, este bine să afli ce școală de coaching a urmat cel care ține trainingul, ce acreditări are și, nu în ultimul rând, ce experiență are. Cel mai potrivit este ca managerul-coach să aibă formare de coach într-o școală acreditată, astfel încât să aibă toate cunoștiinţele și abilitățile unui coach.