Nevoia de atenție

In leadership, este o nevoie evidenta de atentie

De multe ori aud: „De ce să îi spun? Mă aștept să facă totul bine, nu e nimic special”, sau „Știe că face bine, de ce să îi mai spun?” sau „Nu pot îi să spun ceva pozitiv șefului, ar fi de ca și cum l-aș peria”. Câteva cuvinte bune însă pot face minuni pentru fiecare dintre noi.

În leadership, este o nevoie evidentă de atenție. Uneori, exagerat de multă! Aceasta îi stimulează pe indivizi să caute astfel de poziții. Există chiar o dependență în acest sens: îi hrăneste, le întreține statutul, având rol de factor compensator, câteodată. Oamenii cu nevoie prea mare de atenție își fac rău lor înșiși și celorlalți, de cele mai multe ori.

Am văzut și situații în care oamenii care nu primesc atenție suficientă (conform cu nevoia lor) ajung să facă greșeli, să se comporte neadecvat. Subconștientul lor îi face să se comporte negativ pentru a atrage atenția. Un exemplu în acest sens ni-l dau copiii: ei plâng excesiv, se pot răni, se pot îmbolnăvi ca să atragă atenția părinților sau a adulților.

Nevoia de atenție este unul dintre motoarele pentru care oamenii fac lucruri.

Eu știu un singur rol în care ești aplaudat înainte de a fi făcut ceva, chiar de la intrarea pe scenă: aceea de dirijor. Dar toți știm că este foarte multă muncă în spatele acestei meserii.

Așadar, până și în acest caz este vorba despre o formă de validare, de apreciere pentru un merit: un merit anume pe care îl avem cu toții pe scena vieții și pe care, uneori, îl revendicăm.

Alte articole scrise de către Georgeta Dendrino: “Nu mă mai regăsesc”…