Oamenii de succes își prioritizează viața personală

O abordare înțeleaptă spune că starea de bine și lipsa stresului vin din reducerea orelor de muncă. Pe de altă parte, succesul în cariera profesională este promovat ca fiind efectul multor ore petrecute la birou. Astfel, se ajunge la o gândire cu sumă nulă, care ia atenția de la numărul mare de oameni ce au atins culmile succesului trăind o viață personală activă, în  familie, cu prietenii, în comunitate.

De fapt, cei din jurul nostru pot fi o sursă importantă de energie și motivație. În cartea “Leading the life you want”, scrisă de Stewart Friedman, se prezintă profilele unor oameni de succes care exemplifică acest model de viață. Se arată cum își valorifică pasiunile și puterea dată de cei apropiați. Se concentrează pe cine și ce contează cel mai mult pentru ei. O viziune atât de clară ajută la reducerea stresului, conflictelor și efortului.

Vestea bună este că această integrare este accesibilă tuturor, indiferent că sunt considerați talentați, norocoși sau oameni simpli (separare făcută de dragul cutumelor sociale). Totul începe cu trei principii fundamentale:

  • Fii autentic cu ceea ce este important în viața ta. Este răspunsul la: Ce contează cel mai mult în viața mea?
  • Fii integru prin recunoașterea faptului că diferitele părți ale vieții se influențează reciproc. Asta înseamnă să fie clarificate aspectele importante din viața profesională, cea de acasă sau din comunitate, ce îți dorești de la ceilalți, ce poți oferi lumii.
  • Fii inovator în ceea ce privește experimentarea modului de a face lucruri atât cât să fie bine pentru propria persoană, dar și pentru cei din jur.

 

Iată două exemple prezentate și în cartea menționată mai sus.

Julie Foudy este o jucătoare de fotbal, care în 1991, în timp ce era membră a echipei naționale a Statelor Unite ale Americii, a câștigat prima Cupă Mondială Feminină, apoi bronzul în 1995 și aurul în 1999. Pe lângă aceste reușite și altele, este un exemplu de om care trăiește viață pe care și-o dorește. Dincolo de terenul de fotbal, ea s-a dedicat în a conduce diverse organizații care promovează sportul în rândul celor tineri, în special femei. Portretul ei este completat de pasiunea pentru fotbal, perseverență, importanța acordată familiei și comunității.

Tom Tierney este autor și cofondatorul propriului business, fost CEO al unei companii de consultanță. Devreme în carieră, a realizat că pentru a atinge succesul, familia trebuie pusă pe primul loc. A ales să nu lucreze în weekend-uri, petrecând timp cu fii săi. Poate părea puțin, însă a evita orele extra de muncă necesită disciplină și dedicare propriilor valori. Tom este cunoscut în comunitatea să pentru obiceiurile de a îți ține un jurnal, de a-și acorda timp pentru reflecție și, anual, pentru revizia lucrurilor făcute pentru a verifica dacă a trăit potrivit valorilor personale.

Desigur, cu toții suntem oameni și experimentăm pierderi, durere, probleme. Astfel, trecem prin compromisuri și decizii grele. Însă, totul este mai ușor de gestionat când îți cunoști și accepți prioritățile personale.

Nu este nicio capcană în a crede că oricine poate alege să-și urmeze valorile. Autorul încurajează și detaliază un ansamblu de acțiuni observate la lideri de orice calibru: cu resurse financiare, cu echipe mari, cu familii, fără, care au pornit de jos. Fiecare dintre cazurile studiate sunt povești ale unor oameni ce au muncit mult și care s-au focusat pe a-i aduce pe ceilalți către viziunea unei lumi mai bune, fără a ignora angajamentul avut față de familii, comunități și viața privată.

Primul pas în a găsi armonia și libertatea este să se determine ce este cel mai important pentru fiecare. Apoi, se poate colabora cu cei din jur pentru a se regla așteptările dintre părți. Prin cunoașterea acestor aspecte, se pot găsi noi căi, creative, de a reduce stresul și oboseala ce rezultă din conflictele dintre personal și profesional. Poate să însemne găsirea unui nou job, preluarea unui nou hobby, deconectare de la lumea digitală, petrecerea timpului cu familia și altele.