Viața este prea scurtă ca să ne-o petrecem “cu capsa pusă”

Te poti antrena sa traiesti in alte stari

Ia-ți acum câteva minute și conștientizează care sunt stările prin care ai trecut astăzi. Izolează-le pe cele negative și gândește-te la câteva efecte:

  • “sfânta mânie” autoritară a managerului român nu funcționează pe termen lung: angajații mediocri se obișnuiesc cu ea, iar angajații buni pleacă;
  • ajungem să ne purtăm astfel și cu cei dragi de acasă, îndepărtându-i;
  • oricine ne observă și ajunge să ne cunoască “butoanele”care declanșează astfel de stări le poate apăsa ușor ca să ne manipuleze;
  • izbucnirile noastre vor oscila între furie îndreptățită, autocompătimire și regret;
  • pe termen lung, aceste stări devin rutina de funcționare și ne transformă într-o persoană dificil de suportat;
  • stările tensionate prelungite nu ne fac bine fizic și mental.

De ce avem nevoie ca să preluăm comanda propriei stări?

  1. Să ne identificăm obișnuințele și să recunoaștem că așa trăim, așa vorbim, așa ne comportăm și să acceptăm că suntem singurii responsabili de starea noastră.
  2. Să recunoaștem că primim și suntem ceea ce tolerăm. Devenim ceea ce permitem să devenim! Ne-am permis să fim nervoși în mod repetat și am ajuns să considerăm că “așa suntem noi”. Dar nu suntem așa: este doar un obicei de-al nostru. Este o obișnuință a felulul în care privim lumea și viața, a felului în care ne folosim corpul, a felului în care vorbim și, drept urmare, am devenit Zmeul-Zmeilor, pentru noi și pentru cei din jur.

Dacă vrei să recapeți controlul stării tale, ia-ți zilnic câteva momente și identifică-ți stările prin care ai trecut în acea zi. Întreabă-te ce anume te-a iritat în fiecare situație și care a fost cauza reală a acestei iritări? Apoi hotărăște conștient ce vrei să faci data viitoare când treci printr-o situație similară. Astfel, vei simula mental comportamente viitoare. Cu cât creștem gradul de conștientizare și ne focalizăm atenția asupra propriului comportament, cu atât mai repede vom începe să alegem felul în care gestionăm situațiile dificile.

Drumul până acolo este lung și greu, dar asta nu te-a speriat niciodată, nu-i asa? Așadar, succes la antrenamentul de fitness emoțional! Doar n-o să-ți trăiești toată viața cu corăbiile scufundate sau cu muștarul sărit!

(Foto: Fernando, www.flickr.com)

 Georgiana Dragomir, Managing Director InnerLook

Cu o experienţă de peste 17 ani în domenii legate de servirea clienţilor, Georgiana a condus diverse echipe şi departamente, ceea ce i-a oferit înţelegerea holistică a proceselor şi a obiectivelor acestora. Activitatea desfășurată în corporaţii multinaţionale, aflate în diverse stadii de evoluţie şi de dezvoltare (lansare, achiziţie etc.), i-a oferit o viziune integrată asupra provocărilor interne şi externe generate de activitatea cu clienţii.

Din 2008, este antreprenor şi unul dintre cei doi parteneri ai firmei InnerLook (www.innerlook.ro), cu birouri în Bucureşti şi Sofia. Echipa sa, formată din 10 consultanţi, deservește peste 50 de organizaţi nationale şi multinaţionale, cu training personalizat, coaching, recrutare și consultanță. Principalele sale domenii de livrare training și consultanță sunt: client-centrism, vânzări și managementul vânzărilor, leadership, excelență operațională, relaționare clienți, gestionarea conflictului, abilități de comunicare, de negociere sau de prezentare, evaluarea performanței. Georgiana deține multiple certificări: Executive Coach (European Association of Coaching), Strategist Social Media, (Social Media Marketing University), Six Sigma Yellow Belt, E-MBA, (ASEBUSS – Kenesaw, Atlanta) etc.