Acorduri de preț în avans (APA)

Acorduri de pret in avans

Studiu de caz

Pentru a pune în context unele dintre beneficiile unui acord de prețuri în avans, vor fi detaliate mai jos câteva aspecte ale unui BAPA care a fost încheiat între Japonia și India. Compania în cauză a avut diverse interese de afaceri în domeniile infrastructurii și energiei. Compania a ales încheierea unui APA, deoarece grupul a suferit restructurări și a desfășurat tranzacții cu părți afiliate care implicau pe de-o parte, plata unor redevențe pentru utilizarea activelor necorporale și, pe de altă parte, tranzacții financiare.

Principalul motiv al BAPA, în cazul de mai sus a fost de a evita litigii prelungite. Astfel, BAPA oferă certitudine companiei și evită eventuale conflicte privind împărțirea impozitelor între India și Japonia, reducând astfel disputele privind prețurile de transfer. Mai mult, BAPA determină metodologia de calcul al prețului conform principiului valorii de piață pentru următorii cinci ani. Marjele declarate conform abordării convenite nu vor fi contestate de autoritățile fiscale.

Concluzie

Schimbările recente în mediul global în aplicarea prețurilor de transfer au făcut, în general, să crească interesul pentru Acordurile de Preț în Avans. Cu toate acestea, decizia unei companii de a încheia APA ar trebui să determine o revizuire a factorilor specifici contribuabililor care fac APA mai mult sau mai puțin adecvată și beneficiile pe care compania le-ar avea prin intermediul procesului APA.

(Foto: Bernard Spragg, www.flickr.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •