Opening Opportunities, program educațional de informatică, dezvoltat de Microsoft în România

Opening Opportunities, program educațional de informatică, dezvoltat de Microsoft în Româniauțin empatice companii 2016

„Educația IT poate democratiza accesul la oportunități pentru elevii din zone dezavantajate ale României. Are impact pentru că domeniul IT este unul puternic meritocratic în sensul clasic al cuvântului – ești bun, ești recompensat. Ce vrem noi și Microsoft să facem să se întâmple este ca acești copiii buni, dar care învață în zone care poate le oferă mai puține oportunități – în Bârlad sau Vaslui, Onești, Piatra Neamț sau Râmnicu Vâlcea, să ajungă să beneficieze de suport care să îi ajute să depășească acest dezavantaj economic obiectiv. De la an la an, reușim să ajungem la tot mai mulți elevi și să le oferim o experiență din ce în ce mai formativă,” a punctat Elena Coman, director de programe al Asociației Techsoup.

Ceea ce deosebește Opening Opportunities este că oferă un rol semnificativ profesioniștilor din IT în procesul educațional: mentorii devin facilitatori și oameni de legătură cu realitatea muncii în mediul IT, construind o experiență cât mai aproape de realitate pentru elevi, dar devin și actori activi și responsabili ai parcursul educațional al elevului și parteneri reali ai școlii și profesorilor de informatică. În plus, mentorii sunt ajutați atât de rețeaua de biblioteci publice prin Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România – ANBPR, dar și de profesorii de informatică din programul Predau Viitor.

În tradiția de responsabilitate și filantropie socială a Microsoft, voluntarii companiei ajung în marea majoritate a cazurilor să se implice mai mult decât li se cere pentru a-și ajuta echipele pe care le mentorează și investesc emoțional mult în poveștile tinerilor cu care lucrează, după cum povestesc chiar ei.

„Atunci când am citit aplicațiile elevilor am încercat să mă întorc în timp, pentru a-mi aminti ce anume mă motiva pe mine și cum mi-aș putea da seama de motivația lor pentru acest proiect dintr-un paragraf de text. Tocmai de aceea i-am rugat pe elevi să îmi trimită un „CV” pe baza cărora am selectat echipa. Cea mai mare provocare a fost pentru mine apoi să vorbesc în fața elevilor și să le trezesc interesul pentru acest proiect. Din experiența de până acum am învățat că dacă reușești să aduni elevi motivați și dornici de a asimila cunoștinte noi, rezultatul proiectului va fi un lucru extraordinar,” ne-a spus Vlad Rugiubei, Technical Support Manager în cadrul Microsoft România la doar 24 de ani și voluntar pentru prima oară în cadrul proiectului.

Vlad mentorează o echipă de 9 elevi din Iași, iar împreună lucrează la o aplicație de desktop care să ajute elevii să vizualizeze și să învețe mai ușor chimia organică. După ce s-au cunoscut la evenimentul de lansare al proiectului organizat în parteneriat cu Biblioteca Județeană Gheorghe Asachi Iași, Vlad nu doar ca a discutat cu ei periodic online, dar s-a și reîntors în Iași pentru a petrece mai mult timp cu acești elevii.

„Am fost extrem de uimită și în același timp încântată să văd că la grupul meu (n.r. din Focșani) am primit și înscrieri de la 6 elevi din Iași, elevi care au reușit să mă cucerească de la primul call de skype. … Am simțit în primul rând că trebuie să fac tot ce îmi stă în putință să îi ajut să își finalizeze proiectul cu succes. În același timp, m-am simțit un pic nostalgică deoarece m-am regăsit în câțiva dintre elevii aplicanți, doar că mi se pare că ei spre deosebire de mine știu mult mai bine ceea ce vor de la viața și cariera lor,” ne-a povestit Mirabela Voicu, Delivery Program Manager la Microsoft.

Deși nu are pregătire tehnică, Mirabela este pasionată de tehnologie de multă vreme, iar acum ajută 2 echipe de elevi în Focșani și Iași să creeze noi produse. Lucrează împreună la două idei de jocuri pentru mobil și abia așteaptă să îi revadă. I-a vizitat pe cei din Focșani de 2 ori deja după evenimentul local și se pregătește să îi aducă în București, la sediul Microsoft, ca să îi ajute să înțeleagă mai bine ce presupune acum un mediu de muncă în IT.

Citeşte şi Studenți români, finaliști ai Microsoft Imagine Cup 2016 la categoria Innovation

  •  
  •  
  •  
  •  
  •