Care este legătura dintre construirea unei echipe, disciplină și Pădurea de la Fontainebleau?

In firma mea, am implementat de vreo zece ani ceea ce numim disciplina excelentei

Acest fel de a învăța împreună, de a călători împreună către noi înșine, pentru a deveni oameni și lideri mai buni, are o putere foarte mare, lasă urme profunde, dar într-un mod plăcut și constructiv.

Practici exersate

Dezvoltarea echipei, în orice firmă ar fi ea, poate fi făcută în mod similar. Nu cred că evenimentele majore de echipă sunt utile, dacă nu conțin o bună parte de împărtășire și învățare. Gândiți-vă: organizați un teambuilding mare, duceți pe toată lumea undeva, vă costă enorm, dar când reveniți la birou, nu se schimbă nimic. Este de ca și cum am întinde un elastic, i-am da drumul, iar el ar reveni la starea inițială.

Pentru ca învățarea și dezvoltarea să se producă, este nevoie de disciplină în întâlniri, împărtășire de idei, bune practici, experiențe. În firma mea, am implementat de vreo zece ani ceea ce numim disciplina excelenței. O dată pe lună, vinerea, ne adunăm pentru 3-4 ore ca să învățăm unii de la alții, să împărtășim diverse idei, să devenim mai buni. Uneori, facem un test ca să ne cunoaștem mai bine, alteori – dezbateri, sau vedem un scurt film ca punct de pornire, ori testăm niște concepte noi, avem un invitat.

Noi avem o colegă care organizează aceste sesiuni, însă toată lumea contribuie. Nu trebuie să le organizeze liderul; el poate să o facă, dar este mai bine să se ocupe altcineva. Sau să o facă pe rând, oamenii din echipă. Treaba liderului este să asigure un cadru în care drumul către excelență să fie o disciplină. Ah, și să creeze în organizație acel „smell of the place” în care să lucrezi cu plăcere.

Pentru a înțelege conceptul profesorului Ghoshal, vedeți: https://youtu.be/UUddgE8rI0E

Alte articole scrise de către Georgeta Dendrino: Liderii sunt negustori de speranță 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •