Coachingul produce, întotdeauna, rezultate

procesul de transformare prin coaching produce rezultate masurabile

Să zicem că plecăm dintr-un stil de leadership “laissez faire” (extrem de folositor la începutul companiei), iar punctul terminus este cel transformațional. În cât timp și cum traversezi etapa tranzacțională, mai ales când proiectul are un deadline și un buget alocat este adevărata provocare. Și da, scepticismul sau realismul clientului este justificat: “Adică noi, aceleași persoane care până acum am avut performanțe și am ajuns la rezultate remarcabile astfel, o să ne schimbăm? Cum o să se întâmple asta?”.

Schimbarea mentală este cheia potrivită. Și dorința. Tu știi asta, că doar din acest motiv te afli în papucii coach-ului. Probabil că dacă nu aș fi fost, măcar o dată, și în papucii coachee-ului, aș fi rămas la rândul meu la fel de îndoită de reușita procesului. Treaba coach-ului este să susțină schimbarea în gândire și să ajute la transpunerea ei în fapte. Să fie lângă tine, să-ți clarifice obiectivul, să sărbătoriți micile victorii, să te invite să analizezi obiectiv demersurile care nu au generat rezultatele așteptate și să reții învățămintele.

Tot acest cumul de întâmplări și trăiri sunt pași evidenți în transformarea fiecărui beneficiar. Când cei cu care lucrezi încep să primească feedback de la diverse persoane, colegi, rude, prieteni sau chiar clienți sau alți jucători din piață, știi că progresul este măsurabil. În Excel, se văd și mai limpede rezultatele. Indicatorii de performanță și cifra de afaceri sunt elementele care ilustrează concret eficiența procesului. Ceea ce nu se poate măsura în cifre este satisfacția celui cu care ai lucrat, strângerea de mână, îmbrățișarea și mulțumirea de a fi lucrat cu tine.

Revenind la clientul meu: partenerii și clienții au semnalat o schimbare, menționând că echipa este adaptabilă și pozitivă, indiferent de context, nu întotdeauna favorabil. Managementul de la grup a remarcat modificările la nivelul echipei de top management, armonizarea relațiilor și eficiența deciziilor și a acțiunilor întreprinse. Adică, a funcționat. Clientul meu realist sceptic în urmă cu câteva luni se bucura de călătoria parcursă. Și mai mult, își dorea să continue procesul, integrând bunele practici produse de schimbare și permanentizându-le.

În concluzie, vrei claritate, îți dorești o analiză obiectivă a realității, visezi să obții multiple soluții la situațiile date și energie pentru a acționa? Coachingul este răspunsul. Încearcă și o să ai, la rândul tău, ce povesti!

(Foto: Medialab Prado, www.flickr.com)

  • 41
  •  
  •  
  •  
  •