Consiliul consultativ, o oportunitate de creștere pentru antreprenori

In Romania, abordarea unui subiect precum consiliul consultativ (Board of Advisors) nu este simpla.

Consiliu director vs. consiliu consultativ

Spre deosebire de consiliul director, unde fiecare membru ales de către acționari, are responsabilități definite legal, complementate de regulamente interioare, consiliul consultativ este relativ ușor de format, nu-i ancorează legal pe consilieri și are beneficiul unor oameni cu experiență care să ajute la creșterea afacerii. Consilierii sunt aleși personal de către CEO și echipa de conducere; numărul lor poate crește sau scădea, deoarece pot fi cu ușurință înlocuiți în funcție de nevoile companiei.

Un consiliu consultativ costă mai puțin

Membrii consiliului director primesc o remunerație importantă și pot fi trași la răspundere pentru comiterea unor eventuale erori. Consilierii nu pot fi trași la răspundere și, prin urmare, nu sunt plătiți în aceeași măsură. Cele mai des întâlnite forme de recompensare a contribuției aduse constau în acțiuni în cadrul companiei sau o mică remunerație.

Consilierii cu rol consultativ sunt cel mai des întâlniți în cazul startup-rilor sau companiilor mici, caz în care contribuția lor este benevolă și este uneori recompensată doar cu recunoștința antreprenorilor.

Consilierii ajută pentru că fie au afinități personale cu antreprenorul care i-a solicitat, fie le place misiunea afacerii pentru care consiliază. Întâlnirile cu consilierii au un caracter simplu, informal și destins. Abordarea este de ansamblu și oferă antreprenorilor o imagine strategică.

  • 7
  •  
  •  
  •  
  •