Mihaela Mitroi, PwC: Veţi vedea tot mai multe formulare de completat

Mihaela Mitroi: România a făcut progrese în clasamentul Paying Taxes

Alina Predescu, Senior Manager, Global Mobility Services, KPMG România, a vorbit despre reglementările legale în cazul detaşărilor transnaționale.

”Cadrul legislativ este foarte stufos când vorbim despre detaşări transnaționale. Când vorbim despre o detaşare conform Legii 344, se încheie un act adiţional la locul de muncă. Sunt prevederi în Codul Muncii care spun ce trebuie să conţină acesta. Există şi câteva modificări noi în Revisal. Stopăm reţinerea la sursă a impozitului pe venit când angajatul depăşeşte 183 de zile de detaşare. Sunt convenţii când aceste zile se calculează în an fiscal şi altele unde acestea se calculează în orice perioadă de 12 luni. Dacă se prevede de la început că persoana este detaşată pentru o perioadă lungă stopăm de la început reţinerea la sursă.

Trebuie să fim atenţi la salariul minim, prevederile Codului Muncii, declararea în Revisal şi la criteriile privind impozitarea”, a explicat Alina Predescu.

Mihail Ionescu, Senior Tax Consultant, EY România, a oferit informații actualizate despre impozitul pe clădiri.

”Pentru persoanele fizice care utilizează clădirea în scop rezidenţial, valoarea este stabilită în funcţie de suprafaţă. Dacă clădirea deținută de persoana fizică este utilizată în scop nerezidenţial, este necesară o reevaluare care nu trebuie să fie mai veche de 5 ani. În cazul sediului social al unei persoane juridice, dacă sediul este folosit numai pentru înregistrare se consideră că acesta are numai scop rezidențial. Dacă se folosește cu alt scop trebuie făcută demarcarea pentru a stabili care este spaţiul folosit în scop rezidenţial. Dacă nu se poate face demarcarea trebuie stabilit dacă se deduc utilităţile. Dacă nu se deduc atunci se consideră că acea clădire este utilizată în scop rezidenţial şi se taxează în consecinţă”, a declarat Mihail Ionescu.

Mihaela Mitroi, Partener PwC Romania, Coordonator al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, Vicepreședinte, CCF, a oferit câteva informații despre noile modificări care vor deveni curând vizibile și pe plan naţional.

”Vom asista foarte curând la diverse modificări atât la nivel european cât şi pe plan naţional. Va creşte birocraţia şi transparența, vom asista la introducerea unor raportări suplimentare, atât pentru corporaţii cât şi pentru companiile normale. Aceste modificări sunt deja vizibile şi în România. Veţi vedea tot mai multe formulare de completat şi nu pentru că aşa doreşte România ci pentru că trebuie să ne adaptăm la reglementările europene”, a precizat Mihaela Mitroi.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •