EY: Ne aşteptăm ca 2016 să fie anul investitorului matur, sofisticat

EY: Ne aşteptăm ca 2016 să fie anul investitorului matur, sofisticat

Va creşte interesul pentru investiţii în companii aflate în etape timpurii de dezvoltare, pe măsură ce fondurile cu capital de risc îşi adaptează modelul de business

În ciuda faptului că firmele aflate în ultimele etape de finanţare au captat majoritatea investiţiilor cu capital de risc (58%) în anul 2015, investiţiile în companiile aflate în primele etape de finanţare au înregistrat cel mai ridicat volum de tranzacţii, reprezentând 45% din cota globală de tranzacţii. Acest fapt reflectă preferinţa fondurilor cu capital de risc de a efectua un număr mare de investiţii mai mici în startup-uri, la valori mai mici.

Pearce spune: „Anul acesta ne aşteptăm la un interes mai mare pentru investiţii în firme aflate în etape timpurii de finanţare, una din cauze fiind convingerea că atunci când aceste firme se vor maturiza, pieţele de capital ar putea fi mai receptive. De asemenea, este posibil ca perioadele de investiţii să fie prelungite, pe măsură ce economia încetineşte, ca parte a unei noi tendinţe numite deja „capital răbdător”.

Concentrare pe sectoare

Creşterea anuală a finanţărilor din domenii precum călătorii şi relaxare, sau servicii de informare pentru consumatori a atins 126%, respectiv 71% în 2015. Cu finanţări de 32,1 miliarde USD, incluzând aici tranzacţia cea mai importantă a anului (China Internet Plus Holding Ltd.), domeniul serviciilor de informare pentru consumatori s-a regăsit în frunte în termeni de sume atrase. Prin comparație, sectoare precum cel al bunurilor pentru gospodării şi birouri, sau cel al energiilor regenerabile, au cunoscut scăderi semnificative de finanţare, cu procente care au atins 43%, respectiv 15%.

Pearce spune: „Specializarea va câștiga din nou teren în 2016, pe măsură ce marile tranzacții vor deveni mai greu de încheiat, iar investitorii vor prefera să se concentreze pe ceea ce cunosc cel mai bine.”

Creșterea pieței chineze

Cu investiţii atingând 72,3 miliarde USD într-un număr de 3.916 tranzacţii, Statele Unite au continuat să domine peisajul global al finanțărilor cu capital de risc în 2015. Cu toate astea, a fost pentru prima dată când trei din cele mai importante cinci tranzacţii cu capital de risc s-au desfăşurat în afara SUA, toate având loc în China.

Finanţarea prin capital de risc în China a crescut de şapte ori în ultimii cinci ani, de la 7 miliarde USD în 2010 la 49 miliarde USD în 2015. În acelaşi timp, dimensiunea medie a tranzacţiilor s-a dublat, de la 15 milioane USD în 2010 la 30 milioane USD în 2015.

Citeşte şi EY: Valoarea tranzacțiilor globale din energie şi utilităţi a atins un maxim al ultimilor şase ani

Pe baza acestor statistici, China reprezintă acum o zonă de investiţii de trei ori mai mare decât toate ţările Europei luate împreună, atrăgând finanţări totale de 49 miliarde USD prin intermediul unui număr de 1.611 tranzacţii, inclusiv câteva tranzacţii de peste câteva miliarde de dolari și tranzacţia China Internet Plus Holding Ltd., în valoare de 3,3 miliarde USD.

Pearce spune: „Ne aşteptăm ca 2016 să fie anul investitorului matur, sofisticat, care caută să identifice investiţii pe termen lung. Chiar dacă 2016 se va dovedi un an mai slab în termeni de investiţii globale prin comparaţie cu nivelul record de 148 miliarde USD înregistrat în 2015, acest lucru nu va fi atât de dureros pentru piață. În opinia noastră, tranzacţiile mai bune şi echipele lor de lideri vor continua să atragă finanţări tradiţionale din partea capitalului de risc. De asemenea, capitalul de risc de tip corporate va rămâne şi el activ. Observăm un interes puternic pentru finanţarea inovaţiilor cu caracter disruptiv, o abordare care poate să susţină creşterea.”