PwC: Principalele economii din Zona Euro vor atinge niveluri record ale ocupării forţei de muncă

Zona Euro va atinge niveluri record ale ocuparii fortei de munca

Pentru multe economii, 2017 va fi un an al incertitudinii. Deşi nu avem o listă exhaustivă, iată o serie de riscuri macroeconomice de care companiile ar trebui să ţină cont atunci când îşi fac planurile pentru anul în curs.

Repatrierea investiţiilor în dolari ar putea să arate vulnerabilităţile unor economii. Întărirea politicii monetare din Statele Unite ar putea încuraja o repatriere graduală a dolarilor americani investiţi în străinătate. Matricea de risc prezentată în Fig. 2, arătă că Malaiezia, Turcia şi Chile sunt în mod deosebit vulnerabile la acest risc, având un grad de îndatorare în valută de 71%, 64% şi respectiv 55% din PIB. Băncile care au expunere în acele economii ar putea fi puse sub presiune dacă nu sunt bine capitalizate. Dar, la polul opus, pentru economiile dependente de preţul materiilor prime, aşa cum sunt Brazilia şi Rusia, un preţ mai mare al petrolului (şi al altor materii prime), corelat şi cu o rată flexibilă de schimb valutar ar putea să ajute la atenuarea impactului repatrierii capitalului în Statele Unite.

China va simţi costurile gradului mare de îndatorare a sectorului privat: Datoriile sectorului privat non-financiar din China se ridică la mai mult de 250% din PIB. Dacă datoriile sectorului non-financiar cresc cu aceeaşi rată ca cea înregistrată începând din 2010 şi până acum, China ar putea să adauge încă 650 de miliarde de dolari la datoria sa totală până la sfârşitul lui 2017. Având în vedere contul de capital relativ închis al Chinei, reducând astfel expunerea la datoriile în valută, evaluarea noastră de risc în privinţa datoriilor Chinei este la nivel mediu, potrivit Fig. 2. Dar acumularea datoriei sectorului non-financiar s-a accelerat începând cu 2008, apropiindu-se de nivelurile maxime observate în ţările din Zona Euro afectate de criza datoriilor. Anul trecut, raportul dintre creditul total şi PIB în China (diferenţa dintre raportul credit relativ la PIB şi tendinţele pe termen lung indicând o acumulare nesustenabilă) a depăşit nivelul care avertizează în privinţa riscului unei crize în următorii 3 ani. Acest risc va fi sporit dacă preţurile proprietăţilor imobiliare se prăbuşesc, subminând garanţiile acestui stoc de datorii. 

Evaluarea previziunilor din 2016 

Câte dintre previziunile noastre din 2016 s-au materializat?

Privind retrospectiv, multe dintre previziunile noastre de anul trecut s-au adeverit. Preţurile materiilor prime au rămas scăzute, Statele Unite au început să majoreze rata dobânzii, iar evoluţiile geopolitice au fost în prim plan. În mod specific, am estimat corect faptul că:

  • Economii periferice din Zona Euro vor înregistra un ritm de creştere superior celui al ţărilor din nucleul Eurozonei, respectiv 2% comparativ cu 1,5%. S-a dovedit că în 2016, economiile periferice au crescut cu 2,2%, iar economiile nucleu cu o rată medie de 1,4%;
  • Nivelul total al şomerilor din Zona Euro va coborî sub pragul de 17 milioane, cel mai mic nivel anual din 2011. Datele preliminare arată că numărul şomerilor a ajuns la aproape 16 milione;
  • India va înregistra cea mai rapidă creştere economică dintre ţările E7 cu un ritm de peste 7,5% anual, în vreme ce economia Chinei va încetini la aproximativ 6,5% pe an. Anul trecut, India se pare că a înregistrat o creştere de 7,6%, iar China de aproximativ 6,6%.

Am previzionat de asemenea un ritm ridicat de creare de noi locuri de muncă în Statele Unite, de aproximativ 200.000 pe lună; datele preliminare arată că SUA au adăugat în medie 180.000 de noi locuri de muncă în fiecare lună din 2016. Dar am supra-estimat rata de creştere economică a SUA anul trecut la 3%. În fapt, creşterea economică din SUA din 2016 a atins un ritm destul de dezamăgitor de 1,5%.