Continuăm să ne antrenăm în această perioadă?

Companiile au dovedit ca au capacitatea de a misca lucrurile din loc si de a crea un nou sentiment de solidaritate. Este o dovada de rezilienta

Rezistența este subiectul ideal pentru dezvoltarea prin coaching sau prin lucru cu întreaga echipă dacă dorești să faceți progrese și să reușiți ca echipă să faceți față mai bine situațiilor dificile și de presiune. A înțelege ce provoacă dificultate fiecăruia, a înțelege percepția despre ce este simplu sau complex, cum relaționează echipa cu situațiile de ambiguitate și incertitudine este, probabil, una dintre cele mai valoroase informații pe care le poate avea un lider, în aceste zile. Pentru că schimbările majore abia au început.

Pandemia nu a făcut decât să accelereze anumite decizii în organizație și să pună managerii care încă nu susțineau că munca flexibilă este o opțiune în fața unui fapt împlinit. Sunt foarte multe companii care în această perioadă nu au suferit din cauza pandemiei. Au fost și alte cauze: criza prețului petrolului, proiecte de digitalizare începute și care au trebuit accelerate în ultimele două luni, restructurări la nivel global ca o consecință directă a digitalizării începute de câțiva ani, schimbarea masivă în industria de Automotive… Toate acestea existau deja și se vorbea despre ele, însă pandemia le-a ridicat la suprafață și le-a făcut vizibile într-un fel în care a surprins pe mulți.

Oamenii reacționează diferit, au capacități diferite de a rezista presiunii, sunt mai mult sau mai puțin aliniați cu setul de valori pe care-l promovează compania și au, desigur, propriile povești personale pe care și le spun despre ei înșiși, au propriile aspirații și propria opinie despre prioritățile momentului.

De aceea, nu este de mirare că puțini oameni și-au înțeles chemarea chiar și în profesii vocaționale. Nu este de mirare că sunt mulți aceia care nu au un scop bine definit pentru viața lor personală sau profesională sau, dacă și au definit aceste scopuri, ele nu sunt pe deplin aliniate între ele și apare atât de menționatul dezechilibru între viața personală și viața profesională. Toate acestea influențează masiv felul în care, puși în situații dificile, reacționăm și ne revenim în cazul în care scopul la care am lucrat este afectat.

Un alt aspect important al rezilienței este capacitatea noastră de a lua hotărâri, de a acționa în situații în care suntem sub presiune, fără a face compromisuri și fără a ne pune sub semnul întrebării integritatea personală și profesională. Aceasta este o capacitate esențială și ea se antrenează pentru ca oamenii să devină puternici și să-și mențină direcția și dacă valul este neașteptat și are o dimensiune impresionantă.

Se discută mult în companii despre spiritul de echipă, sprijin și colaborare. Ei bine, capacitatea noastră de conectare, capacitatea noastră de a avea o așa numită rețea de sprijin este o abilitate importantă pentru a fi rezilienți. Pentru că în momente de presiune, de criză, a avea cu cine să te sfătuiești și cine să te încurajeze este foarte important. A fi rezilient înseamnă că îți construiești această rețea de sprijin în mod strategic, că te uiți conștient la oamenii cu care colaborezi bine, îți formezi obiceiul de a dezvolta și a consolida relații. Acest tip de abordare colaborativă te va ajuta în situații de criză să te simți în siguranță și să ai încredere că nu ești singur și vei putea face față.

Alte articole scrise de către Madi Rădulescu: 5 idei care duc la atingerea punctului de inflexiune, în coaching

  •  
  •  
  •  
  •  
  •