Articol de: Elena Badea, Managing Partner, Valoria Business Solutions
Dacă în copilărie, părinții ne-au oferit timpul și atenția de care am avut nevoie, dacă ne-au creat un mediu sigur și stimulator în care ne-am simțit iubiți și apreciați, ne-am putut forma convingeri pozitive, de adaptare, pe care le numim convingeri susținătoare.
Dacă ne-am simțit neglijați și respinși, dacă am fost criticați și pedepsiți în loc să fim apreciați pentru calitățile și realizările noastre, dacă am trăit într-o familie în care nu am simțit căldura și afecțiunea de care aveam nevoie și am fost devalorizați, cel mai probabil, ne-am format convingeri disfuncționale, limitative.
Odată formate aceste convingeri limitative, avem tendința să căutăm inconștient dovezi care să le susțină. Drept urmare, căutăm să ne comportăm astfel încât să le confirmăm și să le întărim.
Vestea bună este că acestea pot fi schimbate cu noi convingeri și comportamente de adaptare. Pentru a ne schimba unele dintre convingerile limitative este necesar să înțelegem ce sunt, ce rol au și care sunt cele pe care trebuie să le schimbăm.
Convingerile noastre sunt ca niște magneți. Ele atrag experiențe care să ne confirme în permanență faptul că sunt adevărate.
Te-ai gândit vreodată la convingerile tale? Convingerile pe care le ai la nivel conștient sunt simplu de aflat. Le găsești în toate afirmațiile pe care le faci, cu voce tare sau în gând. De exemplu: “Banii nu aduc fericirea”, “Nu le poți avea pe toate în viață”,”Trebuie să muncești din greu ca să ai succes”, “Ceea ce câștigi ușor, pierzi repede” etc.
Convingerile de mai sus ne reduc semnificativ posibilitatea de a alege, deoarece atunci când avem o convingere, aceasta reprezintă realitatea pentru noi. Altceva nu mai este posibil.
Iată de ce este important să înțelegi pe deplin cum îți influențează convingerile calitatea vieții, a trăirilor și a stării tale de bine. Așa îți vei da seama că merită să le identifici și apoi, cu ajutorul unui coach, să le elimini sau să le transformi condiționările, pentru a avea o viață împlinită.
(Foto: Jan Tik, www.flickr.com)
Elena Badea este Managing Partner la Valoria Business Solutions, o companie de consultanță, training și coaching
Anterior, timp de 15 ani, a fost Director de Business Development și apoi Director de Marketing al unei companii internaționale de top care activează în Romania. Elena are o vastă experiență în business development, account management, marketing corporativ, operațional și marketing digital. A coordonat peste 50 de cercetări privind mediul de business și antreprenorial din România și s-a implicat în programe de formare și coaching pentru manageri și oameni de afaceri, dar și în proiecte de responsabilitate socială și educație. Publică frecvent articole în presa centrală din țara noastră și este invitată ca vorbitor la numeroase conferințe naționale pe teme de marketing și business development.