Cum pot învăța tinerii din mediul rural să devină antreprenori

Cum pot invata tinerii din mediul rural sa devina antreprenori

Jumătate din populația școlară a României nu are acces la ceea ce are în mod obișnuit un copil la oraș: nu are posibilitatea unui program de școală prelungit, nu are acces la programe extrașcolare, are profesori care fac naveta între 2-3 școli, învață în școli neîncălzite și cu WC-ul în curte.

Mai mult decât atât, datele relevate în ediția 2018 a PISA confirmă deficiențele majore ale sistemului de educație din România. PISA 2018 relevă un nivel record de analfabetism funcțional, de 44%, în vreme ce scorurile înregistrate de elevii români sunt cele mai slabe din ultimii nouă ani.

Citește și: Greșeli de social media marketing și cum poți să le repari

Explicațiile acestui rezultat sunt: subfinanțare cronică, un cadru curricular învechit și mai ales decalaje uriașe între școlile din mediul rural și cele de la oraș. Copii și tinerii din mediul rural nu beneficiază de un start egal în viață și nu sunt pregătiți pentru viitor. Perioada COVID-19 adâncește și mai mult inegalitățile în educație, având în vedere că există 1,3 milioane de copii care trăiesc sub pragul sărăciei, majoritatea din mediul rural. Practic doar 1 din 3 copii a avut acces la școala online în această perioadă, lucru ce a afectat extrem de mult mai ales copii din clasele primare care acum învață să scrie și să citească.

Tinerii din mediul rural provocați să găsească soluții

Pentru a echipa tinerii din mediul rural să facă față provocărilor și să se adapteze oricărui context indiferent de startul pe care l-au avut în viață, Fundația Noi Orizonturi lansează împreună cu VITAS România, EduLab – programul de antrepronoriat în educație.

Scopul acestui program este de a oferi un context educațional tinerilor din mediul rural pentru a-și dezvolta spiritul și gândirea antreprenorială în vederea sprijinirii comunităților locale, dar și pentru pregătirea acestora pentru viitor. „Gândirea antreprenoriată reprezintă una dintre cele 4 meta-competențe (alături de disciplină, gândirea de designer și autonomia) ce ajută tinerii să se pregătească pentru un viitor incert.”, declară Lidia Bondiuc, managerul rețelei naționale IMPACT.

Timp de 4 săptămâni, ghidați de experți și mentori, 45 de liceeni vor parcurge într-un program online toate etapele construirii unui proiect de antreprenoriat în educație, cu scopul de a sprijini copii mai mici din satul/comuna lor să meargă mai pregătiți la școală din septembrie. Astfel liceenii se echipează cu noi competențe și copiii mai mici beneficiază de ajutor în învățare.

Citește și: Efectele coronavirusului. Peste 70% dintre companii nu au o strategie pentru astfel de situații

Elevii de liceu din mediul rural se pot înscrie până în 14 iulie în cadrul programului pe site-ul oficial al Fundației Noi Orizonturi, iar primele 10 echipe vor câștiga premii în valoare de 2000 ron. Înscrierile se fac aici.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •