De ce angajații au nevoie de recunoaștere și apreciere

De ce angajatii au nevoie de recunoastere si apreciere

Recunoaștere și apreciere. Adesea folosim aceste cuvinte  și ne gândim la ele ca fiind același lucru. Dar, deși sunt amândouă importante, există o mare diferență între ele. Pentru liderii care doresc ca echipele lor să prospere și organizațiile care doresc să creeze culturi de implicare, loialitate și performanță ridicată, este importantă înțelegerea distincției.

Recunoașterea înseamnă a da feedback pozitiv bazat pe rezultate sau performanță. Uneori, acest lucru se întâmplă într-un mod formal: un premiu, un bonus, o promovare, o mărire de salariu. Uneori, recunoașterea este oferită mai informal: o mulțumire verbală, o notă scrisă de mână. Toate aceste metode pot fi semnificative, mai ales dacă sunt realizate în timp util și autentic. Sunt, de asemenea, motivante și incitante – toată lumea își dorește să fie aplaudată, scrie hbr.com.

Citește și: Cum reuşesc anumiţi manageri să câștige respectul şi aprecierea unei noi echipe

De ce angajații au nevoie de recunoaștere și apreciere

Există însă anumite limite ale recunoașterii. În primul rând, este bazată pe performanță, deci este condiționată. În al doilea rând, se bazează pe trecut, deci este vorba despre ceea ce oamenii au făcut deja. În al treilea rând, este rară. Există o cantitate limitată de recunoaștere – nu toată lumea poate primi un bonus. În al patrulea rând, în general, trebuie să vină de sus. Multe organizații au creat programe care le permit colegilor să își evidențieze reciproc eforturile, dar formele majore de recunoaștere (promoții, creșteri etc.) sunt de obicei date de lideri superiori.

Și în timp ce recunoașterea care include compensații monetare poate fi excelentă, cercetătorii de la London School of Economics au descoperit că stimulentele financiare pot fi fără efect când vine vorba de motivarea angajaților. Conform unei analize a 51 de experimente, „aceste stimulente pot reduce înclinația naturală a unui angajat de a finaliza o sarcină”

Pe de altă parte, aprecierea înseamnă recunoașterea valorii inerente a unei persoane. Ideea nu este realizarea lor. Este vorba despre valoarea de coleg și de ființă umană.

În termeni simpli, recunoașterea este despre ceea ce fac oamenii; aprecierea este despre cine sunt.

Această distincție contează deoarece recunoașterea și aprecierea sunt date din diferite motive. Chiar și atunci când oamenii reușesc, inevitabil vor exista eșecuri și provocări pe parcurs; în funcție de proiect, este posibil să nu fie nici măcar rezultate tangibile. Dacă vă concentrați doar pe laudarea rezultatelor pozitive, pe recunoaștere, pierdeți multe oportunități de conectare și susținere a membrilor echipei dvs. pentru a le aprecia.

Citește și: Cum să găsești și să păstrezi angajați grozavi

Oprah Winfrey a vorbit despre acest lucru într-un mod puternic atunci când a ținut un discurs de început de an la Harvard acum câțiva ani:

  •  
  •  
  •  
  •  
  •