Alo, România?! Aici Inteligența Artificială

Alo, Romania?! Aici Inteligenta Artificiala

România, pe locul 50 în lume la inovație

Ordinea mondială în business poate fi modificată dacă statele au o strategie în domeniul Inteligenței Artificiale. Factorii de creștere ai unei economii sunt: demografie ridicată, productivitate mare și inovația tehnologică. În condițiile în care în România, sporul demografic este negativ iar productivitatea are o rată de creștere insuficientă singura opțiune de creștere accelerată pentru recuperarea decalajelor de dezvoltare rămâne inovația.

În acest moment tehnologia care are un factor exponențial de creștere este inteligență artificială. Poate România să valorifice acesta tehnologie?

Citește și: Microsoft a lansat primul laborator dotat cu inteligenţă artificială în cadrul ASE

Dincolo de declarații de intenție, să plecăm de la realități: România este pe locul 50 în lume în clasamentul global al inovației cu un scor de 37,76 din 100. Descompus acest indice este alcătuit din domenii relevante inovației unde România ocupă următoarele locuri: instituții locul 52, infrastructură tehnică locul 35, sofisticarea pieței locul 92, sofisticarea mediului de business locul 51, producție creativă locul 71, capitalul uman și cercetare locul 69 și producție de cunoaștere și tehnologie locul 41.

Cu doar 0,5% din PIB alocat cercetării, România ocupă locul 64 la acest capitol, în timp ce educația are o finanțare de 3,1% din PIB și ocupă locul 99 în lume din punctul de vedere al alocării bugetare și 82 din lume la nivel de performanță.

Ținând cont de clasamentul pe domenii și de sumele alocate educației și cercetării poate fi socotită o performanță în sine clasarea pe locul 50 în lume la capitolul inovație. Așadar, luată separat este greu că România să conteze, dar împreună cu membrii UE poate avea un cuvânt important de spus.

Inteligență Artificială în Europa

Luna trecută a fost prezentat de către Comisia Europeană un document de reflecție privind impactul Inteligenței Artificiale și opțiunile de politici publice care să susțină o abordare bazată pe reglementare și orientată către investiții. Documentul completează strategia europeană denumită „Inteligență artificială în Europa”.

În competiția globală este normal că UE să aibă ambiții ridicate în acest domeniu de avangardă. Ca în multele situații, la nivel comunitar este necesară o abordare coordonată și aici România poate să aibă un rol foarte important.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •