Avenor College – Selecția severă prin care trec profesorii școlii

Avenor College - Selecția severă prin care trec profesorii școlii

Dezvoltarea unor  persoane capabile să se adapteze la o lume aflată mereu în schimbare. Acesta este motto-ul pe care îl aplică Avenor College, o instituție preuniversitară particulară dedicată, deocamdată,  elevilor cu vârste cuprinse între 2 și 14 ani.

Întregul proiect a pornit  în 2007 când tenismenul Florin Segărceanu și soția sa, Diana Segărceanu, au înființat Şcoala Little London. Proiectul lor s-a extins și a ajuns să poarte numele de Avenor College.

La Avenor College, educația are un alt curs decât cel pe care l-am numi obișnuit. Orele au loc într-o zonă rezidențială din Pădurea Băneasa, iar curriculumul școlar este o combinație între o abordare românească şi una britanică. Accentul cade pe dezvoltarea personală și pe învățământul non-formal.

Într-un astfel de cadru și de context, și profesorii sunt atent selectați. Doar în această sesiune de recrutare au fost aproximativ 1000 de candidați, dintre care doar 18 vor ajunge să preda la Avenor College.

Andreia Grossu, membră a consiliului director al Avenor College, precizează că întregul proces de alegere a celor care vor preda este unul complex. Acesta include și probe practice în care candidații sunt puși să susțină câteva ore demonstrative.  Andreia Grossu a făcut special pentru revista noastră și un profil al cadrului didactic de la Avenor College.

1. În ce constă, concret, procesul de selecție a profesorilor?

Procesul de selecție prin care trece un profesor care își dorește să facă parte din echipa de profesori Avenor College, fosta Şcoală Little London, începe cu trimiterea unui CV. Pentru a ne asigura că procesul nostru de recrutare este corect și transparent, toţi aplicanţii completează un formular de aplicare. Pe baza acestuia, departamentul de resurse umane stabilește o listă scurtă a potențialilor candidați. Cei de pe lista scurtă sunt contactați telefonic de către un reprezentant al departamentului de resurse umane al școlii. Împreună cu acesta, clarifică așteptările fiecărei părţi și condițiile standard ale unui profesor din școala noastră. După această etapă, candidatul este invitat la un interviu în cadrul școlii cu directorul educațional. Cea mai dificilă parte de până acum s-a dovedit a fi proba practică, care constă în susținerea de ore demonstrative la clasă. Ulterior acestui pas, discutăm despre oferta financiară și beneficiile unui profesor la Avenor College. Ultima etapă a procesului de selecție este și primul pas pentru noii membri ai echipei noastre – introducerea în politicile și procedurile școlii.

2. Cât durează procesul?

Procesul de recrutare al viitorilor profesori este continuu, putem spune că durează 365 de zile. Noii noștri colaboratori au parte de interviuri de angajare extrem de riguroase, de ore demonstrative și, mai ales, de un proces de induction în politicile şcolii.

Perioada principală a procesului de recrutare este începutul anului calendaristic (ianuarie și februarie). Recrutările continuă uneori până în luna iunie, perioadă în care îi căutăm asiduu pe acei profesori dornici și capabili să facă parte din echipa noastră.

3. Câți candidați ați avut anul acesta?

Am avut peste 1.000 de aplicaţii atât pentru poziţiile de profesori învăţământ primar (învătatori), cât şi pentru cele de profesor. Dintre acestea, mai mult de 300 de persoane au susţinut cel puţin un interviu telefonic. Anul acesta s-au alăturat echipei noastre 18 cadre didactice.

4. Există un departament de HR al Avenor College?

Avem un departament de HR coordonat de Andreia Grossu, Managing Partner Avenor College. Directorul educaţional al Avenor College, Dana Papadima, se implică personal în recrutarea fiecărui coleg, asistă la orele demonstrative şi coodonează interviul final.

5. Ce criterii de bază trebuie să îndeplinească viitorii profesori de la Avenor College? Ce calități trebuie să aibă?

Între calitatea predării și rezultatele academice ale elevilor există o strânsă legătură. Cu ajutorul unui consultant extern de resurse umane, am creat în cadrul politicilor de HR un profil al profesorului Avenor College pe care, atât în procesul de recrutare, cât și în cel de evaluare a performanțelor îl urmăm constant: încredere în sine, motivație de a preda, responsabilitate, comunicare și interrelaționare, spirit de echipă, flexibilitate, gândire critică. Competențele sunt identificate printr-o serie de întrebări care fac referire la cazuri concrete. De exemplu: De ce credeți că sunteți un profesor bun? Când ați ajutat ultima dată un coleg și cum? Care este schimbarea pe care ați făcut-o în modul personal de lucru?

Urmărim motivația intrinsecă a fiecărui învățător și profesor de a transforma lumea în cunoștințe la îndemâna copiilor. Este foarte importantă capacitatea candidaților de a lucra bine cu membrii echipei pentru a atinge obiectivele comune și de a fi capabili să renunțe la obiective personale în vederea atingerii obiectivelor de echipă.

6. Aveți expați printre profesori? Diferă procesul de selecție în cazul lor?

Avem profesori vorbitori nativi de limbă engleză. Procesul lor de selecţie nu diferă de cel al profesorilor români.

7. Cum e stilul de predare de la Avenor? Prin ce se diferențiază el?

Stilul de predare la Avenor se diferenţiază de cel practicat predominant în şcoala românească prin grija permanentă acordată stimulării potenţialului de învăţare caracteristic fiecărui elev în parte.

8. Câteva detalii generale despre Avenor și despre planurile de dezvoltare viitoare.

Avenor College este o instituție de învățământ româno-britanic pentru elevi între 2 și 14 ani, care  îmbogățește curriculumul românesc cu elemente din cel britanic. Încercăm să găsim cele mai eficiente metode pentru dezvoltarea echilibrată şi responsabilă a copiilor. Scopul este acela ca elevii să capete încredere în ei, să vorbească liber, să-şi descopere talentele şi să-şi urmeze drumul. Ne-am propus ca în 2015 să deschidem şi cursurile liceale. Dar focusul nostru rămâne acela de a-i ajuta pe copii să se dezvolte pe toate planurile, să fie fericiţi, echilibraţi şi pregătiţi pentru viitor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •