Să-ţi asumi riscuri este un rău necesar dacă vrei să avansezi în carieră. Iar dacă vrei să te dezvolţi mai mult decât competitorii tăi, atunci când îţi asumi riscuri ești împins automat în afara zonei tale de confort.
Așa cum a zis marele boxer Mohamed Ali: „Cel care nu este suficient de curajos pentru a-și asuma riscuri nu va realiza nimic în viață”.
Fiecare poveste de succes din afaceri implică un risc inițial. Poveștile de success ale Google, Whole Foods, Microsoft și FedEx, au început cu o idee de milioane și fără nicio garanţie că aceasta va funcționa.
Asumarea riscurilor este esențială pentru succes în leadership și îţi poate îmbunătăți abilitățile de afaceri prin conconsolidarea încrederii în tine și a înțelepciunii de care ai nevoie pentru a te dezvolta.
Bineînțeles, nu toate riscurile pe care ţi le asumi pot sfârși cu un success, de aceea trebuie să te pregătești întotdeauna pentru eventualul eșec. Acesta este motivul pentru care teama de eșec reprezintă cel mai mare obstacol în calea asumării riscurilor.
Cum poți să treci peste acest obstacol? Iată trei discuții TED care explorează viziunea valoroasă care vine din asumarea de riscuri calculate și găsirea puterii pentru a încerca ceva îndrăzneț.
1. Sărbătorește eșecul.
Un eșec te poate speria atât de tare încât te împiedică pe viitor să-ți asumi un alt risc. Cel mai bun mod de a depăși acest blocaj este acceptarea eșecului ca parte a procesului. Antreprenorul și inventatorul Astro Teller, directorul unei companii numite X, care este o filială a companiei Alphabet Inc., lucrează în ceea ce el numește „Fabrica Moonshot”, unde eșecul este cel mai frecvent rezultat. El conduce o echipă de inventatori și antreprenori pentru a aborda proiecte îndrăzneţe și inovatoare, cum ar fi turbinele eoliene. În discursul său TED numit „Beneficiul neașteptat din a sărbători nereușita”, el împărtășește faptul că atunci când oamenii dau curs ideilor cele mai îndrăznețe acest lucru îi ajută să se simtă mai confortabili.
2. Îmbrățișează respingerea.
O altă modalitate de a depăși teama de riscuri este de a schimba modul în care reacționezi la respingere. În acest fel, nu vezi întotdeauna riscurile ca pe un posibil eșec, ci ca pe un succes potențial. Antreprenorul Jia Jiang, proprietar al Rejection Therapy, un site care oferă produse pentru a ajuta la depășirea efectelor respingerii, a preluat și implementat acest concept după ce a încercat intenționat să fie respins pentru 100 de zile. Abordarea sa a inclus numeroase încercări sigure, cum ar fi solicitarea străinilor de a-i împrumuta 100 de $ și cererea de reumplere a unei farfurii cu mâncare la restaurante. În discursul lui TED, „Ce am învățat de la cele 100 de zile în care am fost respins”, el explică modul în care experimentul l-a învățat că respingerea nu este așa de dureroasă cum crede lumea și că acţiunea de a cere ceea ce vrei cu adevărat te deschide la posibilități infinite.
3.
Concentrează-te pe riscurile mici.
Nu toate
riscurile trebuie să fie majore. Neurocercetătorul de la Universitatea Stanford,
Tina Seeling, abordează asumarea riscurilor într-un mod diferit. Ea le
compară cu norocul, care este de fapt un eveniment obișnuit, izolat și dramatic.
În viziunea ei, dacă profiți de mici momente de noroc și te bucuri de succesul minor al acestora, poți câștiga încredere pentru a-ţi asuma riscuri mai mari și mai îndrăznețe. În discursul ei, „Micile riscurile pe care ţi le poți asuma pentru a-ți crește norocul”, Dr. Seelig împărtășește trei modalități neașteptate pentru a-ți crește norocul.
Nici o companie sau persoană nu poate spune cu 100% certitudine că o idee va avea succes, dar fără a-și asuma niciun risc, nu va ști niciodată. Învățând cum să depășești teama de eșec care vine cu asumarea riscurilor, poți profita de oportunități atunci când acestea apar, și poţi să te bucuri apoi de cele mai mari reușite.
Sursa: Inc.com
Foto: Pixabay
Citește și Abilități de care ai nevoie pentru a-ţi crește șansele de succes