Generezi sau asimilezi schimbarea?

Generezi sau asimilezi schimbarea?

Imperfecţiunea

Aceiaşi oameni despre care vorbesc au deopotrivă curajul să fi e imperfecţi. Avem tendinţa de a perfecţiona, căutăm fără încetare modalităţi de a îmbunătăţi procesul, produsul, starea curentă, maşina, casa, profesia, poziţia etc. Această căutare frenetică ce nu ne dă pace este parte din moştenirea noastră genetică. Dar ea ne face să respingem ideea că suntem imperfecţi, în egală măsură, când, de fapt, cel mai important mesaj este că suntem perfect echipaţi pentru o lume imperfectă, incertă şi în mişcare.

Incertitudinea

Avem impulsul de a transforma tot ce e nesigur şi, prin urmare, ameninţător în certitudine. Este din ce în ce mai difi cil să gestionăm situaţii neclare, ambivalente, echivoce. Avem nevoie să judecăm în termeni de alb sau negru, „dacă unul are dreptate, celălalt greşeşte”, „dacă eu câştig, tu pierzi”. Din păcate, toate astea înseamnă că am închis orice dialog, orice platform de creativitate şi acceptare.

Acolo unde tolerăm incertitudinea, creăm premisele pentru evoluţie şi cultivăm „interogativitatea”. Este, probabil, cea mai importantă lecţie pe care am primit-o în căutarea răspunsului corect. Să rezistăm, deci, pentru moment tentaţiei de a afl a care este agenda sau răspunsul corect. Poate să ne ducă spre un fi nal surprinzător. Voi încheia cu un fragment dintr-o carte pe care o recomand – „Poke the Box” de Seth Godin. Autorul este faimos pentru convingerea sa că informaţia trebuie împărtăşită şi, deoarece a făcut publică poziţia sa, voi reproduce în continuare un scurt pasaj.

Annie Dows lucrează la o organizaţie non-profit care strânge fonduri pentru ţările în curs de dezvoltare. Anul trecut, şi-a sunat şeful şi i-a spus ceva ce nu mai spusese până atunci: „Am o idee și am să încep să lucrez la ea de mâine. Nu o să dureze mult şi nu o să coste mulţi bani. În plus, cred că o să funcţioneze.” Cu aceste cuvinte, Annie şi-a schimbat viaţa şi, odată cu ea, organizaţia în care lucrează şi oamenii pe care îi serveşte. Probabil că vă întrebaţi care a fost ideea ei. Poate că sunteţi şi mai curioşi să aflaţi cum a reuşit să o implementeze. Aceasta este însă o întrebare greşită. Schimbarea a constat în felul în care s-a poziţionat. Schimbarea a fost faptul că, pentru prima dată în viaţa ei, Annie nu a aşteptat instrucţiuni, lucrând după un „to do list” sau reacţionând la sarcinile pe care le primea. Nu a primit o iniţiativă – a preluat iniţiativa. Annie s-a transformat într-o persoană care începe ceva, care iniţiază, care este pregătită să greşească pe drumul pe care l-a ales, dacă asta înseamnă să ai impact şi să îţi aduci contribuţia.

Este rândul tău

Imaginează-ţi că nu ar exista şefi, manageri de proiect, oameni de resurse umane, că nu ar exista cineva care să îţi spună ce poţi să faci şi ce nu poţi. Care să îţi spună ce să faci. Dacă ai trăi într-o astfel de lume, ce ai alege să faci? Haide, fă asta!

Alte articole scrise de căte Andreea Doica: Moneda care nu se depreciază

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •