Legătura dintre acţiune şi identitate

Orice decizie e mai buna decat nici o decizie.

Această perspectivă aleasă este cunoscută drept „locus de control” Ea explică felul în care comportamentele şi atitudinile noastre îşi pun amprenta asupra rezultatelor pe care le obţinem în viaţa profesională şi personală.

Locusul de control descrie gradul în care percepem că rezultatele acţiunilor noastre sunt direct legate de comportamentele pe care le avem, de deciziile pe care le luăm şi, în general, se află sub sfera noastră directă de influenţă sau, dimpotrivă, vin ca urmare a acţiunii unor forţe externe, pe care nu le putem controla.

Persoanele care dezvoltă un locus de control intern cred că sunt responsabile de propriul succes. Acelea care manifestă un locus de control extern vor fi de părere că forţe externe, precum norocul, vor determina rezultatele pe care le obţin.

În privinţa beneficiilor unui locus intern de control, în general, persoanele care se situează în această zonă:

  • Se vor angaja în activităţi care le vor îmbunătăţi situaţia curentă;
  • Se vor concentra pe obţinerea rezultatelor pe care şi le doresc, trasând cu claritate acţiunile pe care trebuie să le întreprindă pentru aceasta şi urmărindu-le cu asiduitate;
  • Vor munci cu seriozitate pentru a-şi îmbunătăţi cunoştinţele, abilităţile şi competenţele de care ştiu că au nevoie;
  • Sunt în mod natural curioase şi încearcă să înţeleagă de ce lucrurile au evoluat în maniera observată;
  • Identifică şi reţin cu uşurinţă informaţiile pe care le pot folosi pentru a crea rezultatele pozitive dorite în viitor;
  • Au un stil de management mai participativ.