Legătura dintre acţiune şi identitate

Orice decizie e mai buna decat nici o decizie.

Aşadar, persoanele cu un locus intern de control au, în general, mai mult succes, din motive bine întemeiate. Cu toate acestea, pot exista momente când un locus de control extern este un avantaj, mai ales în situaţiile în care avem nevoie să fim mai toleranţi şi mai atenţi cu cei din jur. De ce spun asta? Aceia dintre noi cu un puternic locus inten tind să fie foarte orientaţi către rezultate şi atingerea lor, ceea ce poate avea un efect negativ asupra celorlalţi, care se vor simţi uneori „călcaţi în picioare” sau „lezaţi”. De asemenea, un locus intern înseamnă şi o tendinţă de a controla virtual orice situaţie, ceea ce se poate traduce în mod paradoxal prin dificultăţi în a alege o direcţie sau a lua o decizie. Să spui „da” unor opţiuni înseamnă totodată să spui „nu” altora. Este necesar, prin urmare, să ne acordăm timp, nouă şi celor cu care interacţionăm, să analizăm şi să asimilăm decizia, să acceptăm că o alegere înseamnă să îngustezi conştient perspectiva şi să acţionezi focalizat pe un anumit „front”.

Ascultând felul în care oamenii descriu actul decizional. am observat că pornesc fie de la ceea ce nu vor, fie de la ceea ce vor să se întâmple. Dacă prima variantă este perfect validă şi poate să ne ţină departe de ceea ce percepem că e un risc sau un eveniment negativ, cea de-a doua este, cred, singura care ne ajută să obţinem ceea ce ne dorim; este singura manieră în care desenăm traiectoria pe care vrem să mergem şi ne asigurăm că ajungem la destinaţie.

Ar mai fi de adăugat un ingredient în procesul de luare a deciziilor: setul de valori personale. Este decizia noastră în concordanţă cu acestea? Contribuie la păstrarea integrităţii, a identităţii celor care participă la decizie şi care vor acţiona ulterior pe baza ei?

Fiecare decizie pe care o luăm – absolut fiecare – nu este doar despre ceea ce vom face. Este despre cine suntem. Atunci când înţelegem şi ne reamintim acest lucru totul se schimbă. Putem adopta o nouă perspectivă, iar toate evenimentele şi situaţiile care apar devin oportunităţi pentru a face ceea ce dorim.

Alte articole scrise de către Andreea Doica: Avem X „unități” de inovaţie per organizație. Cum o recunoaştem şi o valorificăm?